ΕΛΠΕ: Στα 232 εκατ. ευρώ τα κέρδη του 2012

Μέρισμα 0,15 ευρώ προτείνει το δ.σ.
Πέμπτη, 28 Φεβρουαρίου 2013 17:35
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ

Οι εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων».

Αυξημένα κατά 70% στα 232 εκατ. ευρώ ήταν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. το 2012, ενώ τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 22% στα 444 εκατ. ευρώ.

Όπως εξηγεί η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, βασικοί παράγοντες ήταν τα βελτιωμένα περιθώρια διύλισης, η εμπορική λειτουργία του διυλιστηρίου Ελευσίνας το τέταρτο τρίμηνο, η απρόσκοπτη λειτουργία του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, που σημείωσε ιστορικό υψηλό λειτουργικής διαθεσιμότητας, καθώς και η λειτουργία του διυλιστηρίου Θεσσαλονίκης.

Η υψηλότερη παραγωγή οδήγησε σε αυξημένες πωλήσεις, με αύξηση των μεριδίων αγοράς στην εσωτερική αγορά καθώς και των εξαγωγών, οι οποίες τον Δεκέμβριο ξεπέρασαν το 50% των συνολικών πωλήσεων.

Επιπλέον, οι προσπάθειες για έλεγχο των δαπανών σε όλο τον Όμιλο καθώς και η επίδραση των πρωτοβουλιών μετασχηματισμού οδήγησαν σε μείωση των γενικών και διοικητικών εξόδων κατά 12%, σε σχέση με το 2011.

Σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ, τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν από έκτακτα γεγονότα, όπως η διαδικασία εκκίνησης του νέου διυλιστηρίου και τα έξοδα αναδιοργάνωσης, καθώς και η ζημιά από την αποτίμηση των αποθεμάτων λόγω μείωσης των τιμών του αργού.

Επιπλέον, η επιβάρυνση στα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ από την επίλυση των πολυετών εκκρεμοτήτων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΔΕΗ στα πλαίσια της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης, επηρέασαν αρνητικά την συνεισφορά της (ΔΕΠΑ) στον Όμιλο. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, τα δημοσιευμένα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 11% στα 298 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 26% στα 84 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε μέρισμα 0,15 ευρώ ανά μετοχή που καλύπτει το ελάχιστο προβλεπόμενο από τη σχετική νομοθεσία. Επιπλέον καταβολή είτε με τη μορφή έκτακτου μερίσματος για το 2012, είτε προμερίσματος 2013, θα ανακοινωθεί στους επόμενους μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα