Ιταλία : Μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών

Τετάρτη, 21 Μαΐου 2003 12:12

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6,5 ετών υποχώρησε η αισιοδοξία των Ιταλών καταναλωτών το Μάϊο, λόγω ανησυχιών για την αύξηση της ανεργίας και τη στασιμότητα στην ανάπτυξη την υπ' αριθμόν τρία οικονομίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το κρατικά επιδοτούμενο Ινστιτούτο Ερευνας Isae, ο δείκτης εμπιστοσύνης των Ιταλών καταναλωτών υποχώρησε το Μάϊο στο 105,6, το χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1996, από 107,7 τον Απρίλιο του 2003, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν άνοδο του δείκτη.

Η έρευνα, που διενεργήθηκε μεταξύ 2 και 15 Μαΐου, ήταν η πρώτη για την εμπιστοσύνη καταναλωτών το μήνα Μάϊο στις χώρες που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Η μεγέθους 1,3 τρισ. ευρώ ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε το πρώτο τρίμηνο φέτος ενώ το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε για πρώτη φορά στα τελευταία πέντε χρόνια, επηρεάζοντας στην εμπιστοσύνη καταναλωτών και επιχειρηματιών, όπως αναφέρει το Bloomberg News.

Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 9% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, καθώς μεγάλες βιομηχανίες της χώρας στον τομέα της μεταποίησης, η Fiat και η Pirelli, προχώρησαν σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων.

Ο αριθμός των καταναλωτών που αναμένει αύξηση της ανεργίας αυξήθηκε σε 40% από 38%, σύμφωνα με την έρευνα. Περισσότεροι εκτιμούν ότι οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας θα επιδεινωθούν στους επόμενους 12 μήνες και λιγότεροι ότι θα βελτιωθούν, έδειξε η έρευνα του Isae.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα