Στο λιμάνι της Πάτρας επέστρεψε σήμερα το σκάφος Nordic Explorer, της νορβηγικής εταιρείας PGS, ολοκληρώνοντας μετά από τέσσερις μήνες πλεύσης τις γεωφυσικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου.
Πλέοντας σε συνολική θαλάσσια επιφάνεια, όση η έκταση της Ρουμανίας (από την οποία μόνο η επιφάνεια νότια της Κρήτης ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου), τα συστήματα συλλογής της αποστολής συνέλεξαν πλήθος γεωφυσικών στοιχείων, συνολικού μήκους καταγραφών 12.431 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, τα δεδομένα που συλλέχτηκαν υπερέβησαν τελικά τον αρχικό προγραμματισμό, λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξαν εταιρείες υδρογονανθράκων, οι οποίες «αν και ακόμη λίγες στον αριθμό, είναι από τις ηγέτιδες στον κλάδο».
Την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της εργασίας για την ανίχνευση υδρογονανθράκων στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ευ. Λιβιεράτος.
«Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, της συλλογής των στοιχείων, αν και εκ πρώτης όψης όχι τόσο θεαματικής και επικοινωνιακά εντυπωσιακής, είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και σπουδαιότητας, λόγω της μεγάλης αξίας που έχουν τα πραγματικά δεδομένα των μετρήσεων, για τον πραγματικό και όχι υποθετικό προσδιορισμό των αποθεμάτων υδρογονονθράκων», σημείωσε ο υπουργός.
Όπως επισήμανε, μόνο τα πραγματικά δεδομένα είναι εκείνα που μας επιτρέπουν να περάσουμε από τις θεμιτές εκτιμήσεις, υποθέσεις και προβλέψεις στην πραγματικότητα των ποσοτικών και ποιοτικών μεγεθών, δηλαδή στην βεβαιότητα σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων και την ποιότητά τους.