Τη θέση για πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε πρόσφατα επανέλαβε ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησής του.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες με θέμα τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ, την περίοδο 2012-2014, ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, απέδωσε τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της οικονομίας και την υψηλή ανεργία στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στη χώρα καθώς και στα μειονεκτήματα εφαρμογής του προγράμματος, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με την επίτροπο οικονομίας, συνέβαλε στο αίσθημα φόβου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οδήγησε σε εκκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Πρόσθεσε πως η μείωση της ανάπτυξης στην ΕΕ είχε αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές.
Ύφεση 4,4% προβλέπει για φέτος η Κομισιόν Στην εκτίμηση ότι τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη του 2013 καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη το 2014, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2012-2014 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Ο Όλι Ρεν υπενθύμισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 είχε φτάσει στο 15,6% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χώρα να απωλέσει την πρόσβασή της στις αγορές.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Σε ερώτηση αν το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί, βάσει των εξελίξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ύφεση και υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα για δημοσιονομική προσαρμογή επιμηκύνθηκε κατά δύο επιπλέον χρόνια.
Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι τόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όσο και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφωνούν ότι δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος.
«Το κλειδί της εξόδου από την ελληνική κρίση συνεχίζει να το έχει η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, η διοίκηση και οι αρχές της χώρας πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε πριν από μερικούς μήνες.
Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο επίτροπος Ρεν παρέπεμψε στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Στην επιστολή αυτή ο κ. Ρεν σημείωνε μεταξύ άλλων πως η συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές «δεν βοηθά», επισημαίνοντας μάλιστα πως υπάρχει κίνδυνος «να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια με πολλαπλές ολονύχτιες συζητήσεις».
Εγκρίθηκε η δόση
Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, το Euro Working Group ενέκρινε τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε επισήμως το υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα επίσης, συνεδριάζει και το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (έχει την ίδια σύνθεση με το EWG), για να εγκρίνει και επισήμως την εκταμίευση, η οποία αναμένεται μέχρι το τέλος του μήνα.
Σε πολιτικό επίπεδο, η εκταμίευση της δόσης του Φεβρουαρίου είχε ληφθεί από το Δεκέμβριο, απλώς το EWG τσεκάρει την εφαρμογή διαδικαστικών κυρίως μέτρων που απαιτούνται, δεδομένου ότι τα ουσιαστικά μέτρα έχουν συμφωνηθεί και έχουν εγκριθεί από το Eurogroup.
Απομένει η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ύψους επίσης 2,8 δισ. ευρώ, με την οποία κλείνει ο κύκλος των δόσεων, που προέρχονται από τη μεγάλη δόση των 49,1 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου.
Υπενθυμίζεται πως άμεσα καταβλήθηκε το ποσό των 34,3 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ύψος του οποίου διακρατήθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ύψους 11,3 δισ. ευρώ διατέθηκε για επαναγορά των ομολόγων και το υπόλοιπο κάλυψε ανάγκες του προϋπολογισμού.
Τον Ιανουάριο, εκταμιεύτηκε ποσό ύψους 9,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 δισ. ευρώ διατέθηκαν στις τράπεζες, ενώ εκκρεμούν οι δόσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, το ύψος των οποίων είναι 2,8 δισ. ευρώ, εκάστη.
Οπως δήλωσε προ ημερών στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταικούρας, τα 2,8 δισ. ευρώ που θα ληφθούν από τη δόση του Φεβρουαρίου προς την Ελλάδα, θα διοχετευτούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και για μισθούς και συντάξεις.
«Οι τοκογλύφοι επιμένουν στην εφαρμογή του εθνοκτόνου μνημονίου μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας μας και την εκποίηση του ελληνικού πλούτου» σχολίασε η Χρυσή Αυγή. Πάγια θέση μας, προσθέτει, είναι «η καταγγελία της μνημονιακής πολιτικής και η κατάργηση των αιματηρών μέτρων που οδηγούν στην ύφεση, την ανεργία και την εξόντωση των Ελλήνων».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ