Κομισιόν: Συρρίκνωση και το 2013 στην Ευρωζώνη

Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 14:50
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υπποθέσεων Ολι Ρεν παρουσιάζει τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για την περίοδο 2012-2014

Έτος συρρίκνωσης θα είναι και το 2013 για την Ευρωζώνη, υποστηρίζει σε σημερινή της έκθεση η Κομισιόν, καθώς ο περιορισμένος διατραπεζικός δανεισμός και τα πρωτοφανή επίπεδα της ανεργίας υπονομεύουν την ανάκαμψη.

Για το 2013, η Κομισιόν προβλέπει συρρίκνωση κατά 0,3% στην Ευρωζώνη, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Για το 2014, ωστόσο, εκτιμά ανάπτυξη 1,4%.

Στις περσινές της εκτιμήσεις, η Επιτροπή ανέμενε ανάπτυξη 0,1% για το 2012, ωστόσο, προέβη σε αναθεώρηση της εκτίμησής της σε ύφεση 0,6%. Η δυσχέρεια στον δανεισμό των εταιρειών και των νοικοκυριών, η μείωση των θέσεων εργασίας και το «πάγωμα» των επενδύσεων έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αναμενόμενης ανάκαμψης.

«Η βελτίωση των συνθηκών στις χρηματοοικονομικές αγορές έρχεται σε αντίθεση με την απουσία πιστωτικής ανάπτυξης και τη προοπτική βραχυχρόνιας εξασθένησης της οικονομικής δραστηριότητας», σημειώνει ο Μάρκο Μπούτι, γενικός διευθυντής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν. «Η αγορά εργασίας εμπνέει έντονη ανησυχία», προσθέτει.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα