Στα χαμηλά έξι εβδομάδων το ευρώ έναντι του δολαρίου

Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013 12:14

Στα χαμηλά έξι εβδομάδων υποχώρησε σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed που προϊδεάζουν για ταχύτερη λήξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το δολάριο.

Στις 12.03 (ώρα Ελλάδος), το ευρωπαϊκό νόμισμα κατέγραφε απώλειες 0,65% έναντι του αμερικανικού και υποχωρούσε στα 1,3197 δολάρια. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση του ευρώ οφείλεται και στη διόρθωση της αγοράς μετά το πρόσφατο ράλι.

«Η άνοδος του ευρώ από τις 23 Ιανουαρίου έως την 1η Φεβρουαρίου δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα, καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει αδύναμη, ενώ αρκετές χώρες - όπως η Γαλλία και η Ιταλία - έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την ενίσχυση του ενιαίου νομίσματος», σχολιάζει στο Reuters ο Μασάσι Μουράτα από την Brown Brothers Harriman στο Τόκιο.

Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύεται μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, τα οποία υποδεικνύουν ταχύτερη άρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό οφείλεται στις εκτιμήσεις των επενδυτών για ανατίμηση του δολαρίου έναντι νομισμάτων άλλων χωρών, όπως της Ιαπωνίας, όπου εφαρμόζονται πολιτικές χαλάρωσης.

«Τα πρακτικά της Fed ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την άνοδο του δολαρίου», σημειώνει ο Μιτούλ Κοτέχα από την Credit Agricole στο Χονγκ Κονγκ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα