Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές

Συνεχίζονται οι πιέσεις στον τομέα των αερομεταφορών
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2001 12:23
UPD:12:47

ΠΤΩΤΙΚΑ εξακολουθούν να κινούνται οι δείκτες στις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης στον απόηχο της χθεσινής σημαντικής πτώσης στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/18/163179.htm .

Παράλληλα, εντείνονται οι ανησυχίες για τις διεθνείς εξελίξεις μετά την είδηση ότι οι Ταλιμπάν κηρύσσουν «ιερό πόλεμο» εναντίον των ΗΠΑ, ενώ δυσάρεστα είναι τα νέα και από το χώρο των επιχειρήσεων, καθώς έχουν ήδη αρχίσει αρχίσει να γίνονται ορατές οι συνέπειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/09/18/163140.htm .

«Η ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σχεδόν αναπόφευκτη και η εξέλιξη αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Marco Van Son, διαχειριστής κεφαλαίων στην SNS Asset Management, ο οποίος εκτιμά ότι η αναμενόμενη «απάντηση» των Ηνωμένων Πολιτειών στις τρομοκρατικές επιθέσεις θα έχει αρνητικές συνέπειες στις αγορές.

Το μεγαλύτερο πλήγμα από τα δραματικά γεγονότα της περασμένης Τρίτης έχει υποστεί ο τομέας των αερομεταφορών. Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM ανακοίνωσε σήμερα ότι για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης αναμένει να εμφανίσει λειτουργική ζημία το μέγεθος της οποίας αδυνατεί ακόμη να προσδιορίσει, ενώ χθες η βρετανική εταιρεία Virgin Atlantic μείωσε κατά το ένα πέμπτο τις διατλαντικές της πτήσεις και προέβη στην απόλυση 1.200 υπαλλήλων της. Τέλος, ο βελγικός αερομεταφορέας Sabena ανακοίνωσε ότι δεν θα καταφέρει να «επιβιώσει» μέxρι το τέλος του τρέxοντος έτους, εάν δεν έρθει σε συμφωνία με τα σωματεία του για τη μαζική αναδιάρθρωση της προβληματικής εταιρείας.

Οι παραπάνω εξελίξεις ανάγκασαν τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών, Ζαν-Κλοντ-Γκεσό,

να ταχθεί σήμερα υπέρ της λήψης μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των αεροπορικών εταιρειών.

Η μετοχή της KLM υποχωρεί κατά 7%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές και άλλων αεροπορικών εταιρειών. Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,40%, στις 4.830 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 σημειώνει πτώση 2,40% και έχει διαμορφωθεί στις 3.918,89 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 4.156,22 μονάδες μειωμένος κατά 1,85% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI βρίσκεται στις 4.156,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 1,85%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα