Ταμεία και επενδυτές αφήνουν τη στερλίνα

Tο νόμισμα, θύμα των ανησυχιών για την ανάπτυξη
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 06:00
REUTERS/OLIVIA HARRIS

Η Τράπεζα της Αγγλίας δηλώνει έτοιμη να ανεχθεί ενίσχυση του πληθωρισμού, ώστε να στηρίξει την οικονομία.

Αντισταθμιστικά ταμεία και διαχειριστές επενδύσεων εγκαταλείπουν τη στερλίνα, καθώς οι απογοητευτικοί ρυθμοί ανάπτυξης της βρετανικής οικονομίας, ο κίνδυνος πιστοληπτικής υποβάθμισης και επερχόμενη αλλαγή φρουράς στην Τράπεζα της Αγγλίας έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για τις προοπτικές της Βρετανίας, με τη στερλίνα να αποτελεί το πρώτο θύμα.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε, χθες, σε χαμηλά επτά μηνών έναντι του δολαρίου, ενώ βρέθηκε κοντά σε χαμηλά 15 μηνών έναντι του ευρώ. Αφορμή για τη χθεσινή κατρακύλα του βρετανικού νομίσματος στάθηκαν οι δηλώσεις το Μάρτιν Γουίλ, αξιωματούχου της Τράπεζας της Αγγλίας, για την ανάγκη περαιτέρω αποδυνάμωσης του βρετανικού νομίσματος. Σε ομιλία του στο πλαίσιο των πρόσφατων εργασιών του G20 στη Μόσχα, ο κ. Γουίλ υποστήριξε ότι ενδεχομένως να χρειάζεται μεγαλύτερη διολίσθηση της στερλίνας, ώστε να δοθεί ώθηση στη βρετανική οικονομία, μέσω της τόνωσης των εξαγωγών.

Η στερλίνα δεχόταν ήδη πιέσεις από την προηγούμενη εβδομάδα, μετά τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας για ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων και βραδύτερη ανάπτυξη. Εξάλλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κιγκ, δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να ανεχθεί ενίσχυση του πληθωρισμού, ώστε να στηρίξει την οικονομία. Και οι προσδοκίες ότι ο επόμενος διοικητής της βρετανικής κεντρικής τράπεζας, Μαρκ Κάρνεϊ, θα είναι ακόμη πιο μετριοπαθής, έχουν συμβάλει στην επιφυλακτικότητα των επενδυτών απέναντι στο βρετανικό νόμισμα.

Με τους κερδοσκόπους να «στοιχηματίζουν» σε πτώση, η στερλίνα βρέθηκε χθες ενδοσυνεδριακά στο 1,5438 έναντι του δολαρίου -στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Ιουλίου-, ανακάμπτοντας στη συνέχεια μέρος του χαμένου εδάφους. Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε μία ανάσα από τα χαμηλά 15μήνου έναντι του ευρώ, στις 86,24 πένες.

Υπέρ της εξόδου από Ε.Ε.

REUTERS/STEFAN WERMUTH

Οι μισοί Βρετανοί θα ψήφιζαν υπέρ μιας εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αν διεξαγόταν τώρα δημοψήφισμα γι' αυτό το θέμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στους «Financial Times».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Harris Interactive για λογαριασμό των «FT», το 33% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε., 17% δεν θα ψήφιζαν και 50% θα τάσσονταν υπέρ μιας εξόδου από την Ε.Ε.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες υποστηρίζουν, άλλωστε, τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις σχέσεις της χώρας του με τις Βρυξέλλες, για να ανακτήσει ορισμένες εξουσίες και, στη συνέχεια, να υποβάλει αυτή τη νέα συμφωνία σε δημοψήφισμα ως τα τέλη του 2017.

Μεταξύ των Βρετανών που δηλώνουν ότι θέλουν να ψηφίσουν υπέρ μιας εξόδου από την Ε.Ε., 12% μόνο λέει ότι θα άλλαζε γνώμη αν οι διαπραγματεύσεις αυτές αποδεικνύονταν επιτυχείς για τη Βρετανία, 47% απαντά «ίσως», αλλά για το 41% κάτι τέτοιο δεν θα είχε καμιά επίπτωση. Περίπου 45% των ερωτηθέντων πιστεύει πως η χώρα του έχει πλεονεκτήματα από την Ε.Ε. (έναντι 34% που πιστεύουν το αντίθετο), αλλά 33% πιστεύει πως η βρετανική οικονομία θα ήταν ισχυρότερη έξω από την Ευρώπη και 37% πως το να έβγαιναν απ' αυτή δεν θα άλλαζε τίποτε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα