Παρέμβαση στις τράπεζες για την ενίσχυση της ρευστότητας

Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συζήτησαν τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, με αιχμή την ανεργία
Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013 06:00
Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γιάννης Στουρνάρας, υπουργός Οικονομικών: «Κάναμε μία λεπτομερή κουβέντα για την οικονομία, συζητήσαμε για ενδεχόμενες πολιτικές, με έμφαση στην ανεργία, κυρίως των νέων».

Τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας βρέθηκαν, χθες, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να υπάρξει παρέμβαση στις τράπεζες, με τη μορφή προγραμματικών συμβάσεων, για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Ταυτόχρονα, υπήρξε εκ νέου διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά ολοκλήρωση του προγράμματος διοικητικής μεταρρύθμισης μέσω της κινητικότητας.

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που θα δημοσιοποιηθεί στις αμέσως επόμενες ημέρες, και προγραμματική συμφωνία με τις τράπεζες για τη χρηματοδότηση της αγοράς για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, εξήγγειλαν, χθες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, και της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενοι του Μεγάρου Μαξίμου.

ΝΕΤ

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των τριών αρχηγών για την πραγματική οικονομία και τα προβλήματα των ελληνικών οικογενειών, επισήμανε ότι υπάρχουν 400.000 οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο και υπέδειξε ότι πρέπει να γίνει μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ στο Κοινωνικό Ταμείο, για προγράμματα απασχόλησης, τουλάχιστον 700.000 ανθρώπων, από 150.000 που είναι σήμερα. Διακήρυξε δε ότι δεν θα μείνει ακάλυπτος από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κανένας άνεργος.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι απαιτούνται συνέργειες μεταξύ των τραπεζών και του υπουργείου Ανάπτυξης, ώστε να αποκατασταθεί η χρηματοδότηση νέων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά, «οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία ξεκινούν από τις τράπεζες, από τη ρευστότητα, από την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους χρηματοδοτικούς θεσμούς του υπουργείου Ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για εξαγωγικές επιχειρήσεις, για ανθρώπους που θέλουν μια ευκαιρία. Κι αυτό είναι η πρώτη μας απόφαση, που θα πάρει τη μορφή μιας δέσμης προγραμματικών συμβάσεων.

Ακόμα, σε σχέση με τις πληροφορίες για απολύσεις στο Δημόσιο, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν όλες οι διαδικασίες της διοικητικής μεταρρύθμισης, της αξιολόγησης δομών και προσώπων, της κινητικότητας, προκειμένου «να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων».

Σε ό,τι αφορά τους αγρότες, είπε ότι προέχει η άμεση υλοποίηση όλων όσα σχεδίασε το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την τιμή του πετρελαίου, την επιστροφή ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.

Ακόμα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απόδοσης του κυβερνητικού έργου σε διάφορα υπουργεία και εξέφρασε την ικανοποίησή του, γιατί το υπουργείο Εργασίας υιοθέτησε την πρόταση του Κινήματος να δημιουργηθεί Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από τη μελλοντική εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με καθυστερήσεις που υπάρχουν σε συγκεκριμένα υπουργεία, τόνισε ότι «δεν πρόκειται για καθυστερήσεις υπουργείων. Υπάρχουν κρίσιμα υπουργεία. Το υπουργείο Οικονομικών είναι κρίσιμο για τα πάντα. Το υπουργείο Εργασίας, επίσης».

Αναφερόμενος σε θέματα χρονοδιαγράμματος για την υλοποίηση των παραπάνω, τόνισε ότι «βεβαίως υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Τα περισσότερα από αυτά είναι άμεσα. Δηλαδή είναι ζητήματα που πρέπει να τα πάρουν πάνω τους οι υπουργοί και να μας αναφέρουν ότι έγιναν πολύ σημαντικά βήματα μέσα σε λίγες μέρες. Διότι πρέπει να δώσουμε τώρα, τους πρώτους μήνες του 2013, αυτή την αίσθηση ότι αλλάζει ο ρυθμός. Τέλος, αρνήθηκε ότι συζητήθηκε θέμα ανασχηματισμού.

Οικογένειες χωρίς εργαζόμενο

ΝΕΤ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, σημείωσε ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης -και σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί και ένα πλήρες πρόγραμμα- να υπάρξει ειδική μέριμνα για τις οικογένειες στις οποίες δεν υπάρχει ούτε ένα εργαζόμενο μέλος της. Επίσης, τόνισε πως δεν πρέπει κανείς άνεργος να μείνει έξω από το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σημείωσε πως, στο πλαίσιο των πολιτικών για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ανεργίας, απαιτείται αναπροσανατολισμός των πόρων του ΕΣΠΑ.

«Οι δράσεις πρέπει να περιλαμβάνουν αύξηση του χρόνου για την επιδότηση της ανεργίας, διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανέργων σε υγειονομική περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις, ένταξη σε δράσεις κοινωφελούς εργασίας, επιδότηση της εργασίας και στοχευμένη κατάρτιση», ήταν η πρόταση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

Ο κ. Κουβέλης ανακοίνωσε ότι οι τρεις αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη χρηματοδότησης της αγοράς και, στο πλαίσιο αυτό, θα προωθηθούν προγραμματικές συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών, για να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά. Ακόμα, επισήμανε ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ρύθμιση σε ζητήματα που θέτουν οι αγρότες, όπως τιμή πετρελαίου και συνταξιοδοτικό, και τόνισε πως δεν υπάρχει περίπτωση για απολύσεις στο Δημόσιο, αλλά απομάκρυνσης των επίορκων υπαλλήλων, επιμένοντας ότι πρέπει να προωθηθεί και να ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση του Δημοσίου.

«Το αίτημα της ανεργίας αντιμετωπίζεται κυρίως και κατ' εξοχήν με την οικονομική ανάκαμψη», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κουβέλης. Συζητήσαμε για τα ζητήματα της οικονομίας και, γενικότερα, την οικονομική κατάσταση στη χώρα και κάναμε πολύ ειδική συζήτηση για τα ζήτημα της ανεργίας. Πρέπει όλοι οι άνεργοι να ενταχθούν στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα προχωρήσει η επανακατάρτιση νέων ανδρών και γυναικών», τόνισε ο κ. Κουβέλης.

Σημείωσε ότι στις άμεσες στοχεύσεις της κυβέρνησης είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για το πετρέλαιο των αγροτών και ένταξη στη συνταξιοδότηση όλων εκείνων που έχουν βρεθεί σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο (γεννηθέντες το '48 - '49). Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δήλωσε δε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο. «Η κινητικότητα και η αξιολόγηση δομών θα δώσει απάντηση στο μεγάλο ζήτημα της διοικητικής μεταρρύθμισης», τόνισε, δίνοντας έμφαση στην απομάκρυνση των επιόρκων.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος πριν από το τέλος της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. «Κάναμε μία λεπτομερή κουβέντα για την οικονομία, συζητήσαμε για ενδεχόμενες πολιτικές, με έμφαση στην ανεργία, κυρίως των νέων», πρόσθεσε. Ακόμα, τόνισε ότι στο υπουργείο Οικονομικών η προσπάθεια εστιάζεται στη μεγιστοποίηση των πόρων που προορίζονται για τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας.

Περίθαλψη για ανέργους

Για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει το επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους και επέκταση της υγειονομικής περίθαλψης για τους ανέργους, ενημέρωσε τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Βρούτσης. Την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης -η οποία θα συνεδριάσει έπειτα από 3,5 χρόνια την επόμενη εβδομάδα- ανακοίνωσε ότι ενεργοποιεί άμεσα από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ

Υποκριτικό χαρακτήρισε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανεργία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για εμπαιγμό των ανέργων έκανε λόγο το ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών.

Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «το όψιμο ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων, ιδιαίτερα για την ανεργία, που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη χώρα μας, είναι υποκριτικό, όταν ειδικά ο κρυπτόμενος πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε».

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση τονίσθηκε πως η «τριανδρία της καταστροφής» επιβεβαιώνει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική του λάθους, προσθέτοντας ότι επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα είναι να καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία.

«Η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά που είναι προσηλωμένη στη στρατηγική της κας Μέρκελ, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα αυτή την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική λιτότητας σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία και οικονομία, θα πάρει την απάντησή της από τον ελληνικό λαό, μαζικά, ειρηνικά και αποφασιστικά στην απεργία της 20ής Φεβρουαρίου», κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.

«Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους», ανακοίνωσε το ΚΚΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη σύσκεψη. Σύμφωνα με το ΚΚΕ, αντί για μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση στέλνει στους ανέργους χαράτσια και εξοντωτικούς φόρους, ενώ χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες. «Αξιοποιεί την ανεργία για να τσακίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και να καταδικάσει τους νέους σε μισθούς πείνας και σε ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς», πρόσθεσε καλώντας τους νέους και όλους τους εργαζομένους στην αυριανή απεργία.

ΜΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα