Γ. Στουρνάρας: Στόχος να μειωθεί η ανεργία των νέων

Σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου
Δευτέρα, 18 Φεβρουαρίου 2013 20:31
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η ανεργία και ιδιαίτερα των νέων, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. «Κάναμε μία λεπτομερή κουβέντα για την ελληνική οικονομία, σε συνέχεια της προηγούμενης φοράς, και στο πλαίσιο αυτό μιλήσαμε και για ενδεχόμενες πολιτικές με έμφαση στην ανεργία και κυρίως για την ανεργία των νέων», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, η προσπάθεια εστιάζεται στη μεγιστοποίηση, το συντομότερο δυνατό, των πόρων που προορίζονται για την μείωση των ποσοστών της ανεργίας.

Σε ερώτηση εάν στόχος είναι σε κάθε οικογένεια να υπάρχει ένας εργαζόμενος, ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «δεν βάλαμε τέτοιου είδους στόχους».

Στη σύσκεψη πέρα από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα κλήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αποχωρώντας λίγο νωρίτερα από το Μαξίμου δήλωσε πως στη σύσκεψη συζητήθηκε το νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση και θα έρθει στη Βουλή.

Ακόμα ανέφερε ότι έγινε συζήτηση για εξοικονομήσεις στο υπουργείο του καθώς και για δράσεις σε κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

ΝΕΤ

Μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι κανένας άνεργος δεν θα μείνει ακάλυπτος ιατροφαρμακευτικά, ανεξάρτητα από τα ένσημα που έχει.

«Επίσης, ο ανάπηρος που περιμένει να κριθεί από το Κέντρο Αξιολόγησης Αναπηρίας δεν μπορεί να μην παίρνει σύνταξη. Θα παίρνει σύνταξη. Εάν δεν την παίρνει καλώς, αυτό θα καλυφθεί μετά, θα παρακρατηθούν αυτά που παίρνει. Τέτοιες λύσεις είναι πολύ κρίσιμες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κοινωνική συνοχή και η ανεργία αποτελεί ένα μεγάλο μέτωπο, προσθέτοντας πως χρειάζεται ένα ειδικό πρόγραμμα που να συμπεριλάβει περίπου 700.000 εργαζόμενους. Ακόμα, είπε ότι χρειαζόμαστε μεταφορά πόρων από το ΕΣΠΑ, από τα διαρθρωτικά ταμεία, από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο Κοινωνικό Ταμείο, προκειμένου να έχουμε μεγάλης κλίμακας παρέμβαση, είτε μέσω των Δήμων και των φορέων κοινωνικής οικονομίας, είτε μέσω των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι παρεμβάσεις στην πραγματική οικονομία ξεκινούν από τις τράπεζες, από τη ρευστότητα, από την ανάγκη να υπάρξουν συνέργειες ανάμεσα στο τραπεζικό σύστημα και τους χρηματοδοτικούς θεσμούς του υπουργείου Ανάπτυξης για νέους επιχειρηματίες, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για εξαγωγικές επιχειρήσεις, για ανθρώπους που θέλουν μια ευκαιρία. Κι αυτό είναι η πρώτη μας απόφαση που θα πάρει τη μορφή μιας δέσμης προγραμματικών συμβάσεων.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα γίνει δεκτή από την κυβέρνηση η πρόταση που κατέθεσε η  Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών από τους πόρους των υδρογονανθράκων.

Όσον αφορά στη δέσμη προτάσεων προς τους αγρότες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να υλοποιηθεί. Ειδικότερα, στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν συνταξιοδοτικά θέματα, θέματα πετρελαίου κίνησης, ακόμη και θέματα ΦΠΑ εφοδίων.

Παράλληλα υποστήριξε ότι έχουν μεγάλη σημασία εμβληματικές κινήσεις, όπως οι οδικοί άξονες και τα ναυπηγεία.

Για τη δημόσια διοίκηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των δομών και των προσώπων ώστε να μην υπάρχει καμία μυθολογία περί απολύσεων.

Τέλος επεσήμανε πως τα περισσότερα από αυτά τα προγράμματα είναι άμεσα, εξήγησε, καθώς πρέπει να δοθεί τους πρώτους μήνες του 2013, η αίσθηση ότι αλλάζει ο ρυθμός ενώ διέψευσε σενάρια για συζητήσεις περί ανασχηματισμού.

ΝΕΤ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου έδωσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο τομέα.

Ωστόσο, ο ίδιος τόνισε πως η μεταρρύθμιση σχετικά με την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων προχωρά - και πρέπει να προχωρήσει - και στο πλαίσιο αυτό θα απομακρυνθούν όλοι οι επίορκοι.

Σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε πως θα παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη θέση για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας ενώ τόνισε ότι θα υπάρξει μια ειδική μέριμνα για τις οικογένειες χωρίς κανέναν εργαζόμενο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι κανένας άνεργος δεν πρέπει να μείνει χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ στόχος είναι η κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων και προτεραιότητα η ανάπτυξη.

Μάλιστα, δήλωσε πως έκανε μια πρόταση - που έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - για προγραμματικές συμφωνίε μεταξύ της κυβέρνησης και των τραπεζών ώστε να χρηματοδοτηθεί η αγορά και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, στη σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των αγροτών και ειδικότερα τα μέτρα για ένταξη σε συνταξιοδότηση όσων γεννήθηκαν στο 1948-49.

Υποκριτικό χαρακτηρίζει το ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων για την ανεργία, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτικό το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανεργία

«Το δε όψιμο ενδιαφέρον των συγκυβερνώντων, ιδιαίτερα για την ανεργία, που έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα στη χώρα μας, είναι υποκριτικό όταν ειδικά ο κρυπτόμενος Πρωθυπουργός θεωρεί ότι θα την αντιμετωπίσει εφαρμόζοντας επιθετικότερα την ίδια πολιτική λιτότητας, που μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια την τριπλασίασε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται πως η «τριανδρία της καταστροφής» επιβεβαιώνει την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική του λάθους προσθέτοντας ότι επιμένουν πεισματικά σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει και το μόνο που κάνει με βεβαιότητα είναι να καταστρέφει την κοινωνία και την οικονομία.

«Η συγκυβέρνηση του κ. Σαμαρά που είναι προσηλωμένη στη στρατηγική της κ. Μέρκελ, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα αυτή την αποδεδειγμένα αποτυχημένη πολιτική λιτότητας σε μια ήδη καθημαγμένη κοινωνία και οικονομία, θα πάρει την απάντησή της από τον ελληνικό λαό, μαζικά, ειρηνικά και αποφασιστικά στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου», καταλήγει.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ξορκίζουν με ευχολόγια την ανεργία

Οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι ξορκίζουν με ευχολόγια την ανεργία, δήλωσε ο βουλευτής των Ανξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς σχολιάζοντας τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Την ώρα που οι τρεις αρχηγοί με ευχολόγια ξορκίζουν την ανεργία, την ίδια στιγμή η τρικομματική μνημονιακή πλειοψηφία στη Βουλή ψήφισε νέο μεσοπρόθεσμο, το οποίο μειώνει μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα και ταυτόχρονα αρνείται για μια ακόμα φορά να αξιοποιήσει τα 4,1 δισ. ευρώ, που κερδίζει η χώρα μας από τη μείωση των τόκων, για την ενίσχυση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας», ανέφερε.

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους ανέργους

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης εμπαίζουν και προκαλούν τους ανέργους και ειδικά τους νέους, ανακοίνωσε το ΚΚΕ σχολιάζοντας τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το Κομμουνιστικό Κόμμα, αντί για μέτρα προστασίας, η κυβέρνηση στέλνει στους ανέργους χαράτσια και εξοντωτικούς φόρους ενώ χρηματοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματίες.

«Αξιοποιεί την ανεργία για να τσακίσει μισθούς και εργασιακά δικαιώματα και να καταδικάσει τους νέους σε μισθούς πείνας και σε ένα εφιαλτικό εργασιακό καθεστώς», πρόσθεσε καλώντας τους νέους και όλους τους εργαζομένους στην απεργία της 20ης Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα