Εκοψε ταχύτητα η Ν. Υόρκη

Θετικό κλίμα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 00:01
UPD:08:15

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ περιοχή παρέμεινε το αμερικανικό χρηματιστήριο χθες, αν και πάτησε φρένο μετά την ξέφρενη πορεία ανάκαμψης της Τρίτης, με τους επενδυτές να αντιδρούν με ικανοποίηση στις ανακοινώσεις αυξημένων κερδών από σημαντικές εταιρείες της χώρας, όπως η Costco Wholesale Corp (+2%), η Krispy Kreme Doughnuts Inc (+8%) και η Toll Brothers (+3%).

Δισταγμοί

Εμπειρογνώμονες της αγοράς τόνισαν πως οι επενδυτές έδειξαν, ωστόσο, σχετικά φοβισμένοι να ωθήσουν τις μετοχικές τιμές υψηλότερα υπό το φως των απογοητευτικών οικονομικών στοιχείων τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λευκού Οίκου.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 11,77 μονάδες, ποσοστό 0,13%, φθάνοντας στις 8.793,12 μονάδες. Ανοδο 6,55 μονάδων, ποσοστό 0,42%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.563,24 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κέρδισαν σημαντικό έδαφος χθες με τους επενδυτές να νιώθουν ανακουφισμένοι από τη σταθερότητα που έδειξε η ισοτιμία του ευρώ, παραμένοντας αισιόδοξοι πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια στην Ευρωζώνη την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 2,4% έκαστος, με τον πρώτο δείκτη να ανεβαίνει στις 824 μονάδες.

Σημαντικά ήταν τα κέρδη και των δεικτών στα εθνικά χρηματιστήρια, με το Λονδίνο να ενισχύεται κατά 2% για να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα του εξαμήνου, ενώ ανάλογα κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες στο Παρίσι και στη Ζυρίχη. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φραγκφούρτη ο δείκτης βρισκόταν 2,7% πάνω.

Τεχνική ανάκαμψη

Στρατηγικοί αναλυτές προειδοποίησαν πως η τρέχουσα άνοδος δεν ήταν παρά μια τεχνική ανάκαμψη της αγοράς έπειτα από την πτώση των τελευταίων ημερών και τόνισαν πως η ανάκαμψη θα είναι βραχυχρόνια, αφού δεν δικαιολογείται από τα μακροοικονομικά και επιχειρηματικά δεδομένα που επικρατούν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η τεχνολογία

Οι μετοχές τεχνολογίας τέθηκαν επικεφαλής της ανόδου, με τη Nokia να κερδίζει 7,3% και την ολλανδική Philips Electronics να ακολουθεί με κέρδη 5,6%. Οι δύο αυτές μετοχές επιλέχθηκαν από την JP Morgan ως μετοχές υψηλών επιδόσεων.

Αλλες δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Terra (+20,6%), Pinault Printemps Redoute (+4%), PSA Peugeot Citroen (-1,4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα