Δεν βλέπει νέα «ελάφρυνση» του ελληνικού χρέους ο Βάιντμαν

Συνέντευξη στο Bloomberg
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2013 14:34

Δεν αναμένει νέα «ελάφρυνση» της Ελλάδας όσον αφορά το χρέος της ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιενς Βάιντμαν, ενώ θεωρεί αναγκαία μια «εσωτερική διάσωση» της Κύπρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg, ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, αναφερόμενος στο θέμα της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Κύπρο, δήλωσε ότι είναι βέβαιο πως θα χρειασθεί μία σημαντική «εσωτερική διάσωση» (bail - in) σε ένα πιθανό πρόγραμμα για τη χώρα, προκειμένου να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους.

Η δήλωση αυτή έρχεται μετά από δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωζώνη εξετάζει διάφορα σενάρια, όπως το «κούρεμα» των καταθέσεων των κυπριακών τραπεζών αλλά και το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων.

Η βιωσιμότητα του χρέους είναι η μία από τις δύο προϋποθέσεις για τη χορήγηση βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) - η άλλη είναι η συστημική σημασία της χώρας, δήλωσε ο Βάιντμαν.

«Αν το πρόγραμμα αναστατώσει τις αγορές και δημιουργήσει ντόμινο θα εξαρτηθεί από τον σχεδιασμό του, ιδιαίτερα από το πώς θα διαμορφωθεί το bail - in, αλλά δεν θέλω να κάνω υποθέσεις γι' αυτό. Πιθανόν να υπάρξει θέμα - είτε σε ότι αφορά τις συστημικές συνέπειες του προγράμματος είτε τη βιωσιμότητα του χρέους. Είμαι βέβαιος ότι η εύρεση μίας ισορροπημένης προσέγγισης αποτελεί την καρδιά των σημερινών συζητήσεων με την Κύπρο», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα