Alpha Bank: Πρωταθλήτρια στην εξασφάλιση κοινοτικών πόρων η Ελλάδα

«Οι θετικές εξελίξεις συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη»
Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013 23:07

Οι θετικές εξελίξεις συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη, τονώνοντας τις προσδοκίες για την ανάκαμψη της οικονομίας ενώ η Ελλάδα των πρωτογενών πλεονασμάτων αναδεικνύεται και πρωταθλητής στην εξασφάλιση κοινοτικών πόρων για περιφερειακή και αγροτική ανάπτυξη, επισημαίνουν οι αναλυτές της Alpha Bank στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει σημαντικές αναπτυξιακές επιχορηγήσεις από την Ε.Ε. και στην περίοδο 2014-2020. Με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής, υπογραμμίζεται, η Ελλάδα θα επωφεληθεί την περίοδο 2014-2020 από την εισροή διαρθρωτικών πόρων του προϋπολογισμού της ΕΕ, ύψους 14,5 δισ. ευρώ για συγχρηματοδότηση επενδύσεων και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων στην οικονομία και επιπλέον 1,8 δισ. ευρώ στον αγροτικό τομέα.

Επίσης, σημειώνεται ότι με την πρόβλεψη που υπάρχει για αναθεώρηση το 2016 της κατανομής των πόρων με βάση τα νέα στοιχεία για το ΑΕΠ των χωρών, η Ελλάδα αναμένει βάσιμα να εισπράξει επιπλέον 2 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία, λόγω της μεγάλης μείωσης του εγχώριου ΑΕΠ της χώρας τα τελευταία έτη. Συνολικά, όπως σημειώνεται στο οικονομικό δελτίο, η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της κοινοτικές επιχορηγήσεις χρηματοδότησης επενδύσεων και αναπτυξιακών προγραμμάτων συνολικού ύψους 18,3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2014-2020, έναντι 24,3 δισ. από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. 2007-2013.

Παράλληλα οι αναλυτές αναφέρουν ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το ΣΔΟΕ για διόγκωση των κρουσμάτων φοροδιαφυγής τους τελευταίους μήνες (ιδιαίτερα από τον ΦΠΑ αλλά και στην αγορά καυσίμων) δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις αιτίες της συνεχούς υστέρησης των φορολογικών εσόδων και των εσόδων από εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο δελτίο τονίζεται πως οι «καταθλιπτικές» προβλέψεις του ΔΝΤ, αν και δεν δικαιολογούνται ούτε στο ελάχιστο με βάση τα δεδομένα της οικονομίας στις αρχές του  2013, μπορεί ωστόσο και να επαληθευτούν, αν αρχίσουν και πάλι η τρόικα με την κυβέρνηση να συζητούν και να σχεδιάζουν, από τα μέσα του  2013, τα προβλεπόμενα στο Μνημόνιο νέα μέτρα αύξησης των εσόδων και μείωσης των δαπανών, ύψους 2,8 δισ. ευρώ για το 2015 και 3,9 δισ. ευρώ για το 2016.

Ως εμπόδιο στην ανάκαμψη της οικονομίας αναφέρουν οι αναλυτές και την ασκούμενη μηδενιστική αντιπολίτευση των «έτοιμων και μαγικών λύσεων», που συντηρεί την προοπτική πολιτικής αστάθειας και έτσι δρα αποτρεπτικά για την επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και την ανάληψη επενδυτικών πρωτοβουλιών και την αύξηση της απασχόλησης.

Τέλος, σημειώνεται πως οι προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας δυστυχώς υπονομεύονται περαιτέρω από την εφαρμοζόμενη πολιτική αλλοτριωτικής φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα