Wall Street: Προσυνεδριακό σχόλιο

Στην οικονομία το ενδιαφέρον των επενδυτών
Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 14:43

ΑΠΟ τα οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία των χρηματιστηριακών δεικτών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, η ισχυρότερη οικονομία της κόσμου αναπτύχθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση στο πρώτο τρίμηνο, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία της κυβέρνησης έκαναν λόγο για ανάπτυξη 1,6%. Τα οριστικά στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα στις 15:30 (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια ώρα θα ανακοινωθεί και ο αριθμός των νέων αιτήσεων που κατέθεσαν αμερικανοί πολίτες στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να τους χορηγηθεί επίδομα ανεργίας. Όπως εκτιμούν οικονομολόγοι, την εβδομάδα μέχρι τις 24 Μαΐου, οι εν λόγω αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 420.000 έναντι 428.000 το αμέσως προηγούμενο επταήμερο.

Στις 17:00 θα ανακοινωθεί ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας για την περιοχή του Σικάγου ο οποίος αναμένεται να διαμορφωθεί το Μάιο στις 49 μονάδες από 47,6 τον Απρίλιο.

Τα οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν προσφάτως στη δημοσιότητα «έχουν αλλάξει (προς το καλύτερο) την ψυχολογία των επενδυτών. Κάθε νέο στοιχείο αντιμετωπίζεται με θετικό τρόπο από την αγορά», δήλωσε στο Bloomberg διαχειριστής κεφαλαίων της F&C Management στο Λονδίνο.

Σημειώνεται ότι καθοριστική συμβολή στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος είχαν τα στοιχεία για την αγορά κατοικίας http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/29/621097.htm και για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Μαΐου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/28/618074.htm .

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των επιχειρήσεων, πιέσεις ενδέχεται να δεχθεί η μετοχή της Motorola μετά την είδηση ότι η Lehman Brothers αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία της αμερικανικής εταιρείας στο τρέχον έτος.

Στη Γερμανία, η μετοχική τιμή της Motorola υποχωρεί κατά 2,01%. Πτώση άνω του 2% σημειώνει αυτή την ώρα στη Φρανκφούρτη και η μετοχή της Qwest. Η αμερικανική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι οι ζημίες της στο πρώτο τρίμηνο περιορίστηκαν στα 201 εκατ. δολ. μειωμένες κατά 71% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 0,13% και 0,42% αντιστοίχως http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/05/29/621203.htm .

Στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης, οι κυριότεροι δείκτες εξακολουθούν να σημειώνουν μικρή άνοδο, ενώ η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο βρίσκεται στα 1,175 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα