Έναρξη διαπραγμάτευσης κρατικών ομολόγων στο Χ.Α.

Πέμπτη, 29 Μαΐου 2003 16:58
UPD:16:59

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της αγοράς των Κρατικών Ομολόγων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη διαπραγμάτευση Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος εκδόσεως Δημοσίου μέσω του Ολοκληρωμένου Αυτόματου Συστήματος Ηλεκτρονικών Συναλλαγών (ΟΑΣΗΣ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α., στη λιανική αυτή αγορά κρατικών τίτλων που δημιουργήθηκε, ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής μπορεί, μέσω των χρηματιστηριακών εταιρειών - μελών του ΧΑ, να δίνει εντολές αγοράς και πώλησης κρατικών ομολόγων, όπως ισχύει και στην αγορά μετοχών.

Η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των κρατικών ομολόγων γίνεται μέσω του Συστήματος Αϋλων Τίτλων (ΣΑΤ) του Κεντρικού Αποθετηρίου Αθηνών (ΚΑΑ) την επομένη εργάσιμη μέρα της συναλλαγής (Τ+1).

Οι χρηματιστηριακές εταιρείες, που επιθυμούν να προβούν σε πώληση τίτλων των πελατών τους μέσω του ΧΑ, θα πρέπει το αργότερο μέχρι την προηγούμενη ημέρα να τους μεταφέρουν στο Σ.Α.Τ του Κ.Α.Α, στους λογαριασμούς των πελατών τους, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει δώσει το ΚΑΑ στις χρηματιστηριακές εταιρίες-μέλη. Στην περίπτωση αγορών Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος, αυτοί θα καταχωρούνται στους λογαριασμούς των επενδυτών στο ΣΑΤ, όπως στην περίπτωση των μετοχών.

Με τη νέα αυτή παροχή, που δίνεται από το ΣΑΤ του ΚΑΑ, να καταχωρούνται στη μερίδα των επενδυτών και κρατικά ομόλογα, οι χειριστές (τράπεζες-χρηματιστηριακές εταιρίες) που έχουν πρόσβαση στο ΣΑΤ αποκτούν τη δυνατότητα ολοκληρωμένης διαχείρισης όλων των αξιών που διαπραγματεύονται στην ελληνική κεφαλαιαγορά και μπορεί να συνθέτουν χαρτοφυλάκια επενδυτών.

Η διαπραγμάτευση Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος εκδόσεως Δημοσίου, ξεκινά για πρώτη φορά μέσω του συστήματος ΟΑΣΗΣ, και είναι αποτέλεσμα μεθοδικής εργασίας των εταιριών του Ομίλου ΕΧΑΕ, του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με την ουσιαστική συμβολή του Συνδέσμου Μελών του Χρηματιστηρίου Αθηνών καθώς και τη συνδρομή της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα