Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου στο υπουργείο Ναυτιλίας

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2013 11:33
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Το κτήριο του υπουργείου Ναυτιλίας.

Τη σύσταση Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αλλά και τον ελληνικό νόμο περί χρηστής διαχείρισης του κρατικού προϋπολογισμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Μονάδα θα είναι μία ανεξάρτητη, αντικειμενική, διαβεβαιωτική και συμβουλευτική υπηρεσία, η οποία θα παρέχει βεβαίωση για την επάρκεια των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου του υπουργείου και των φορέων του.

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου θα στοχεύει στη βελτίωση των διαδικασιών λειτουργίας τους και θα έχει ως απώτερο σκοπό τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης των κινδύνων και της διαδικασίας της διακυβέρνησης.

Ειδικότερα, η Μονάδα θα αξιολογεί την επάρκεια της λειτουργίας του συστήματος εσωτερικού ελέγχου, αλλά θα προτείνει και βελτιώσεις όπου θα διαπιστώνονται αδυναμίες, έχοντας πάντα τη δυνατότητα επιβολής δημοσιονομικών διορθώσεων όπου εντοπιστούν παρατυπίες.

Επίσης, η Υπηρεσία θα έχει απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και στοιχεία των ελεγχομένων και οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται θα είναι οικονομικοί και χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης. Θα δύναται επίσης να διενεργεί ειδικές έρευνες, όταν απαιτείται, για την καταπολέμηση της απάτης και της κλοπής.

Παρόμοιες μονάδες  λειτουργούν εδώ και χρόνια σε διεθνείς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Ένωση, Παγκόσμια Τράπεζα, ΟΟΣΑ, κ.ά.) και σε διάφορα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται εξάλλου, ότι το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου είναι το πρώτο υπουργείο στην Ελλάδα που θα συστήσει Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου (internal audit unit).

«Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου μοιάζει με το νευρικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού. Διακλαδώνεται μέσα σε ολόκληρο το υπουργείο, μεταφέροντας μηνύματα, εντολές και αντιδράσεις από και προς τη διοίκηση. Η σύσταση της υπηρεσίας αυτής στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου ανταποκρίνεται στο αίτημα για ουσιαστικές διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση και για τη βελτίωση της διακυβέρνησης», σχολίασε ο υπουργός Κ. Μουσουρούλης. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα