Στα υψηλότερα τριμήνου ο Nikkei

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 10:00

ΑΝΟΔΟ για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση σημείωσαν σήμερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.

Ο Nikkei ενισχύθηκε κατά 122,66 μονάδες ή 1,46% και διαμορφώθηκε στις 8.547,17 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 24 Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μάλιστα μέχρι τις 8.602,22 μονάδες.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 846,55 μονάδες αυξημένος κατά 1,06%.

Στη διατήρηση του θετικού κλίματος των προηγούμενων συνεδριάσεων συνέβαλε η σημαντική άνοδος της Wall Street την Παρασκευή, καθώς και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν διαμορφώθηκε το Μάιο στις 92,1 μονάδες έναντι 86 μονάδων τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας PMI Σικάγου αυξήθηκε τον Μάιο στις 52,2 μονάδες από 47,6 μονάδες τον Απρίλιο.

Θετικό αντίκτυπο είχε και η εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου που έδωσε ώθηση στις μετοχές των ιαπώνων εξαγωγέων. Η υποχώρηση του ιαπωνικού νομίσματος αποδίδεται στις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους το Σάββατο ότι η κυβέρνησή του εμμένει στην πολιτική του ισχυρού δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/06/02/628683.htm .

H μετοχική τιμή της Tokyo Electron ενισχύθηκε κατά 8,11%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο της εν λόγω μετοχών σε διάστημα έξι μηνών.

Αξιόλογη άνοδο (4,13%) σημείωσε και η μετοχή της Toshiba ανεβάζοντας στο 16% τα συνολικά της κέρδη στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.

Τέλος, αξιόλογα κέρδη (4,62%) κατέγραψε και η μετοχή της Resona Holdings. Η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας ζήτησε την Παρασκευή δημόσια κεφάλαια ύψους 1,96 τρισ. γιεν (17 δισ. δολάρια), ενώ η κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως είναι έτοιμη να τα προσφέρει, πιθανόν μέχρι τα τέλη Ιουνίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα