G8 : Η παγκόσμια οικονομία και η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας

Δευτέρα, 02 Ιουνίου 2003 10:08

Τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας συζητούν σήμερα οι Οκτώ ηγέτες των ισχυρότερων κρατών του κόσμου στο Εβιάν.

Πριν την επίσημη έναρξη της συνόδου του Εβιάν, οι ηγέτες των Οκτώ είχαν χθες την ευκαιρία να συζητήσουν με τους ομολόγους του περίπου 10 αναπτυσσομένων χωρών για τα προβλήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι επιθυμεί να συνεχιστεί, «να εμβαθύνει και να βελτιώνεται» η μέθοδος του «διευρυμένου διαλόγου» ανάμεσα στο G8 και τις πιο φτωχές χώρες που επιλέχθηκε από τη Γαλλία για τη σύνοδο κορυφής του Εβιάν.

«Οι Οκτώ πρέπει να δώσουν μιά νέα ώθηση στην εμπιστοσύνη για την ανάπτυξη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Σιράκ, που είναι και ο οικοδεσπότης της συνάντησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μεξικού Βισέντε Φοξ, που ήταν προσκεκλημένος στην φετινή σύνοδο των Οκτώ στο Εβιάν, τόνισε ότι ο κόσμος δεν θέλει την G8 να είναι μία κλειστή λέσχη για τα πλουσιότερα κράτη, αλλά περισσότερο να αποτελεί μία σύνοδο όπου χώρες με διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης να μπορούν να συζητούν όλα τα προβλήματα του κόσμου και να βρίσκουν λύσεις».

Στο επίσημο πρόγευμα σήμερα το πρωΐ θα συζητηθούν κυρίως τα πολιτικά ζητήματα, όπως ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, της μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής και τα περιφερειακά προβλήματα (Ιράκ, Μέση Ανατολή, Βόρεια Κορέα κ.λπ.).

Στο περιθώριο της συνόδου ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζωρτζ Μπους, ο οποίος θα αναχωρήσει στη συνέχεια για τη Μέση Ανατολή -24 ώρες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί-για να μετάσχει αύριο σε σύνοδο για το Μεσανατολικό στο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέϊχ, στην Αίγυπτο με στόχο

την προώθηση του «οδικού χάρτη» για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Οι υπόλοιποι επτά ηγέτες θα επαναλάβουν στις 17:00', ώρα Ελλάδος τις συνομιλίες τους εξετάζοντας το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και την ανάγκη του αγώνα κατά της πείνας στον κόσμο, την πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε πόσιμο νερό και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο το πρωΐ με την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος και τις προγραμματισμένες συνεντεύξεις Τύπου των ηγετών στις 12:00' (ώρα Ελλάδος).

Την ίδια ώρα πάντως νέες συγκρούσεις ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της Γενεύης ανάμεσα στην αστυνομία και διαδηλωτές κατά της παγκοσμιοποίησης που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν κατά της συνόδου των Οκτώ στο γειτονικό Εβιάν.

Η ελβετική αστυνομία προέβη σε πολλές συλλήψεις σε ένα από τα εμποπρικά προάστια της πόλης, όπου οι αστυνομικοί χρειάσθηκαν να κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές, που έσπασαν πολλές βιτρίνες.

Ορισμένοι διαδηλωτές λεηλάτησαν ένα κατάστημα υποδημάτων και κατέστρεψαν τουλάχιστον τρεις στάσεις λεωφορείων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα