Economist: Εκτός ατζέντας το Grexit;

Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2013 16:55

To επιχειρηματικό κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται, σημειώνει ο Economist επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ και τις εκτιμήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας από τον Οκτώβριο.

Επισημαίνει, ωστόσο,  τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών, ενώ εκτιμά ότι οι κοινωνικές εντάσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμη και εάν συνεχιστεί η βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Όπως παρατηρεί το βρετανικό περιοδικό, σημαντικό ρόλο στη βελτίωση του κλίματος έχουν διαδραματίσει οι διαβεβαιώσεις του Βερολίνου ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να παραμείνει στο ευρώ. Επικαλούμενο τελευταίες δημοσκοπήσεις, σημειώνει ακόμη ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη Νέα Δημοκρατία γίνεται πιο σταθερός.

Σταδιακά, όπως αναφέρει το Economist, επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες αρκετά από τα δισεκατομμύρια ευρώ που αποσύρθηκαν τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας των φόβων για έξοδο της χώρας από το ευρώ. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ανακάμψει και οι εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων αναζητούν ευκαιρίες μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση. 

Kάνει επίσης λόγο για σημαντικές προσπάθειες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και σε επίπεδο πάταξης της φοροδιαφυγής. Όπως αναφέρει, επώνυμοι επιχειρηματίες έχουν συλληφθεί για χρέη προς το Δημόσιο, αν και οι εντολές κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων είναι πολύ λιγότερες από τις συλλήψεις.

«Οι δικαστές μπλόκαραν την πρόταση της τρόικας για σύσταση φορολογικών δικαστηρίων "fast-track" για την ταχεία εκδίκαση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων και την άμεση καταβολή των φορολογικών οφειλών», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, το βρετανικό περιοδικό παρατηρεί ότι η κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη στάση της έναντι των απεργών προχωρώντας σε επίταξη των μέσων μαζικής μεταφοράς και των πλοίων στις πρόσφατες μαζικές κινητοποιήσεις. Θεωρεί πάντως ότι οι κοινωνικές εντάσεις δεν αναμένεται να υποχωρήσουν ακόμη και εάν συνεχίσει να βελτιώνεται το οικονομικό κλίμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα