Αρνητικό κλίμα λόγω οικονομίας

«Τρόμαξαν» από την ανάκαμψη του ευρώ
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2003 00:01
UPD:06:35

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ σκόρπισαν στο χρηματιστήριο τα οικονομικά στατιστικά που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση χθες, στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την ασθενή κατάσταση της οικονομίας.

Το αρνητικό κλίμα που επικράτησε πίεσε τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε χαμηλότερα επίπεδα με την αγορά να εμφανίζεται επιφυλακτική, περιμένοντας την ανακοίνωση των σημερινών στοιχείων για την ανεργία και την απασχόληση του Μαΐου (που επίσης προβλέπονται απογοητευτικά).

Οι μετοχές επεξεργαστών παρέμεινε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος εν αναμονή της ανακοίνωσης των εκτιμήσεων της Intel για τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των Wal-Mart, Johnson & Johnson's, Microsoft.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 2,32 μονάδες, ποσοστό 0,03%, φθάνοντας στις 9.041,30 μονάδες. Με άνοδο 11,36 μονάδων, ποσοστό 0,69%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.646,01 μονάδες.

Στην Ευρώπη

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 4 1/2 μηνών, υποκύπτοντας στις πιέσεις αρνητικών ειδήσεων στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.

Οι Ευρωπαίοι επενδυτές αγνόησαν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα βασικά επιτόκια στην Ευρωζώνη κατά 50 μονάδες βάσης, καθώς εκτιμούν πως η αμερικανική Φέντεραλ Ριζέρβ ίσως προχωρήσει με τη σειρά της σε νέα χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, προοπτική η οποία θα διατηρήσει την υπέρ του ευρώ διαφορά στα ύψη των επιτοκίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η αλματώδης ανάκαμψη του ευρώ αμέσως μετά τη μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τρόμαξε τις αγορές που φοβούνται πως το ισχυρό νόμισμα θα υπονομεύσει τις εξαγωγές και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Οι δείκτες 300 & 50

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,7% και 1,2% αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να παραμένει κοντά στο ανώτατο όριο διακύμανσης (780-840 μονάδες) που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Σημαντικές ήταν οι απώλειες στα εθνικά χρηματιστήρια.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Orange (-5,8%), mmO2 (-3,1%), Volkswagen (-2,5%), BASF (-3%), Nokia (-3,1%), BT (-3%), HVB (+3,6%), BAE Systems (+9%).

Νωρίτερα στο Τόκιο ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 έκανε άλμα πάνω από τις 8.600 μονάδες, αντανακλώντας την ανακούφιση της αγοράς για τη σταθεροποίηση του γιεν στις διεθνείς χρηματαγορές.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα