Υποχωρεί το γιεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ

Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2003 07:29

Το γιεν υποχώρησε έναντι του δολαρίου και του ευρώ κατά τη διαπραγμάτευσή του στο Τόκυο, μετά τη δήλωση του Ιάπωνα υπουργού Οικονομικών ότι η χώρα ενδέχεται να προχωρήσει στην πώληση του νομίσματος προκειμένου να περιορίσει την ισχυροποίηση, εδώ και έξι μήνες, του νομίσματος κατά 5% έναντι του δολαρίου, η οποία απειλεί τις εξαγωγές.

Το εθνικό νόμισμα της Ιαπωνίας υποχώρησε στα 117,82 έναντι του δολ. στις 12:39' μ.μ. από 117,65 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Επίσης υποχώρησε και έναντι του ευρώ στα 139,66 από 139,32 γιεν, μετά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών της Ιαπωνίας στο Τόκυο, ο οποίος ανέφερε ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα χρειαστούν για το νόμισμα. Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας πούλησε συνολικά 3,98 τρισ. γιεν (33,8 δισ. δολ.) τον Μάϊο προκειμένου να συγκρατήσει το νόμισμα που ισχυροποιείται έναντι του δολαρίου.

«Η Κεντρική Τράπεζα έχει τη διάθεση να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το γιεν», ανέφερε ο Shogo Nagaya, του τμήματος συναλλάγματος της Nomura Trust and Banking Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας, ότι το γιεν ενδέχεται να υποχωρήσει σήμερα στα 118 γιεν έναντι του δολαρίου.

Το δολάριο βρισκόταν στα 1,1853 έναντι του ευρώ από 1,1844 και οδηγείτο προς την όγδοη συνεχή πτωτική εβδομάδα σε σύνολο εννέα, έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Εναντι του γιεν συμπλήρωνε την πρώτη εβδομάδα απωλειών σε σύνολο τριών.

Υπενθυμίζεται, ότι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μείωσε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, στο 2%. Το βασικό επιτόκιο δανεισμού της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank, βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα 41 ετών και συγκεκριμένα στο 1,25%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα