Λογιστικές πληγές στη Ν. Υόρκη

Στη σκιά της Motorola και της Freddie Mac
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2003 00:01
UPD:06:54

Η ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ της Motorola για χαμηλότερες πωλήσεις και κέρδη στο δεύτερο τρίμηνο και το ζήτημα εμπιστοσύνης που προέκυψε για τη διαχείριση της κρατικής εταιρείας παροχής στεγαστικών δανείων Freddie Mac οδήγησε τη Wall Street σε πτώση κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας.

Το θέμα της Freddie Mac, το οποίο ανοίγει παλιές πληγές για την εταιρική διακυβέρνηση και τη διαχείριση λογιστικών στις ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο για τη σταθερότητα των χρηματοοικονομικών αγορών, επειδή τα χαμηλά επιτόκια των στεγαστικών δανείων στήριξαν την αμερικανική οικονομία, παρά την τριετή πτώση των αγορών.

Η μετοχή της Freddie Mac υποχώρησε 17%, παρουσιάζοντας τις μεγαλύτερες ποσοστιαίες ζημίες στη Wall Street. Η μετοχή της Motorola υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 3,6%.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε συνολικά 82,79 μονάδες, ποσοστό 0,91%, φθάνοντας στις 8.980,00 μονάδες. Με απώλειες 23,45 μονάδων, ποσοστό 1,44%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.603,97 μονάδες.

Tα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν επίσης αρνητικά, επηρεαζόμενα από την πτώση μετοχών μεγάλων ονομάτων στο χώρο κατασκευής κινητών τηλεφώνων, όπως Nokia, Αlcatel και Siemens, μετά την προειδοποίηση της αμερικανικής Motorola για την κερδοφορία της.

Από τους μεγαλύτερους χαμένους ήταν επίσης και οι ασταθείς μετοχές του ασφαλιστικού τομέα, όπως Munich Re και Aegon, με εξαίρεση τη βρετανική Britannic, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε εν μέσω φημολογιών ότι η εταιρεία είναι στόχος εξαγοράς. Οι μετοχές της Nokia, της Siemens και της Alcatel υποχώρησαν από 2% έως 3,5%, μετά την είδηση της Motorola.

«Ακόμη είναι πολύ ενωρίς να μιλήσουμε για έναρξη μίας μεγάλης διόρθωσης, δεν πιστεύω όμως ότι υπάρχουν θεμελιώδεις δομές ικανές να στηρίξουν το ράλι που σημειώθηκε πρόσφατα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Σόουβιτς, στρατηγικός αναλυτής της HSBC.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κατά 1,3%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 1,4%. Ο όγκος παρέμεινε περιορισμένος λόγω αργίας στις αγορές της Δανίας, Νορβηγίας, Σουηδίας και Ελβετίας. Η ομιλία του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν σχετικά με την ένταξη της χώρας του στο ευρώ αγνοήθηκε κατά το πλείστον από την αγορά.

Ο Ρολφ Ελγκέτι, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank, ανέφερε ότι οι επενδυτές βρίσκονται στο περιθώριο εν αναμονή τοποθέτησης νέων χρημάτων στην αγορά, φοβούνται όμως ότι η Wall Street πιθανότατα να παρουσιάσει κέρδη σε βάρος των ευρωπαϊκών αγορών, ως αποτέλεσμα του ισχυρού ευρώ.

Τέλος, στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου, καθώς οι επενδυτές επέδειξαν αγοραστικό ενδιαφέρον για τράπεζες και άλλους κλάδους.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα