Επιτυχημένη η πρώτη χρονιά της Proton Bank

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2003 13:58

ΕΧΟΝΤΑΣ συμπληρώσει ένα χρόνο λειτουργίας, η PROTON Επενδυτική Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα τον πρώτο της ενοποιημένο ισολογισμό υπερδωδεκάμηνης χρήσης (περίοδος 18/9/2001 έως 31/12/2002), ο οποίος καταγράφει τη θετική πορεία που ακολούθησε η Τράπεζα.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό, το σύνολο των εσόδων του Ομίλου ανήλθε στα 11,3 εκατ. ευρώ ενώ τα οργανικά έξοδα σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 8,93 εκατ. ευρώ. Πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους 5,48 εκ. ευρώ που εξασφαλίζουν λειτουργική υλικοτεχνική επάρκεια.

Τα προ φόρων κέρδη

Παρά τις υψηλές αποσβέσεις, αλλά και την εν γένει αρνητική τραπεζική συγκυρία, ο Όμιλος της PROTON Τράπεζας επέτυχε ενοποιημένα κέρδη προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας που έφθασαν τα 62.920 ευρώ ενώ τα κέρδη προ αποσβέσεων και προβλέψεων ανήλθαν στα επίπεδα των 1,32 εκ. ευρώ.

Ενδιαφέρουσα είναι η ισόρροπη συνεισφορά των διαφόρων δραστηριοτήτων του Ομίλου στον κύκλο εργασιών. Τα έσοδα από υπηρεσίες επενδυτικής τραπεζικής ανήλθαν στο 26% των οργανικών εσόδων, όπως επίσης και τα έσοδα από προμήθειες χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ τα έσοδα από υπηρεσίες διαχείρισης ανήλθαν στο 23%.

Οι χορηγήσεις είναι περιορισμένες και αυστηρά επιλεγμένες, καθώς η PROTON είναι μια αμιγώς επενδυτική τράπεζα, που δεν ασχολείται με παραδοσιακές τραπεζικές εργασίες και δεν βασίζει την οργανική της ανάπτυξη στη δημιουργία δανειακού χαρτοφυλακίου.

Για το λόγο αυτό άλλωστε και οι υψηλοί συντελεστές φερεγγυότητας και κεφαλαιακής επάρκειας της PROTON οι οποίοι κυμαίνονται σε επίπεδα άνω του 30%.

Η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει ότι ο Όμιλος της PROTON Τράπεζας έχει αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών του κατά τη διάρκεια του πρώτου πεντάμηνου του έτους, ενισχύοντας την παρουσία του τόσο από πλευράς προϊόντων, όσο και από πλευράς πελατειακής βάσης, και εν γένει ανάπτυξης εργασιών, ώστε να προσδοκά αύξηση των κερδών της για το 2003, και περαιτέρω εδραίωσή του στο χώρο της επενδυτικής τραπεζικής και της παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η πολιτική ανάπτυξης

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα η διοίκηση της τράπεζας επικεφαλής της οποίας είναι ο κ. Γ. Μαρκόπουλος σημειώνει: Κατά τη διάρκεια μιας αντικειμενικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, το παράδειγμα της PROTON Τράπεζας έρχεται να υπογραμμίσει το γεγονός ότι ο συνδυασμός εξειδίκευσης, τεχνογνωσίας και προγραμματισμού μπορεί και αποδίδει καρπούς.

Η ανάπτυξη του Ομίλου δεν στηρίχθηκε στη δημιουργία δικτύου υποκαταστημάτων ή στην επιθετική προβολή και διαφήμιση των δραστηριοτήτων του. Αντίθετα όπως προκύπτει και από την μελέτη των μεγεθών του πρώτου ενοποιημένου ισολογισμού που δημοσίευσε η Τράπεζα, έχει επιλεγεί μια συντηρητική πολιτική ανάπτυξης σύμφωνη και με τις απαιτήσεις της γενικότερης συγκυρίας.

Οι επενδύσεις του Ομίλου έχουν κυρίως πραγματοποιηθεί στον χώρο της τεχνολογίας, καθώς κάτι τέτοιο ήταν και θα παραμείνει κεντρικό και θεμελιώδες στοιχείο για την επιτυχία και την περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα