ΟΠΕΚ : Ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής αργού πετρελαίου

Τρίτη, 10 Ιουνίου 2003 14:04

Το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής αργού πετρελαίου των χωρών-μελών του, ενδέχεται να εξετάσει ο ΟΠΕΚ, για να λάβει υπ'όψιν του την επικείμενη επάνοδο του Ιράκ στην αγορά, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του καρτέλ, Αμπντάλα αλ-Ατίγια.

Το Ιράκ στοχεύει να επαναλάβει τις εξαγωγές ιρακινού αργού εντός της τρίτης εβδομάδας του Ιουνίου, σύμφωνα με δηλώσεις του υπεύθυνου για τη διαχείριση του ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου Θάμιρ Γαντμπάνε, ενώ ο αλ-Ατίγια προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή ιρακινού αργού θα ανέλθει σε 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως.

«Το Ιράκ επιστρέφει στην αγορά. Είναι δικαίωμά του. Οφείλουμε να το βοηθήσουμε και να του αφήσουμε χώρο», τόνισε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ και υπουργός Πετρελαίου του Κάταρ.

«Δεν πρέπει τηρήσουμε στάση αναμονής ενώπιον ενδεχομένου εκδήλωσης κρίσης», υπογράμμισε ο αλ-Ατίγια. Το Κάταρ φιλοξενεί αύριο την έκτακτη σε υπουργικό επίπεδο σύνοδο των χωρών-μελών του καρτέλ η οποία θα επικεντρωθεί στην επιστροφή του Ιράκ, επίσης μέλους του ΟΠΕΚ, στην αγορά πετρελαίου.

Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ διευκρίνησε επίσης ότι το καρτέλ είναι ευχαριστημένο με τη σημερινή διακύμανση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εντός της επιθυμητής για τον διεθνή οργανισμό ψαλίδας των 22 με 28 δολαρίων το βαρέλι.

«Δεν επιθυμούμε να δούμε μια υψηλότερη τιμή. Καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες για να διατηρήσουμε την τιμή εντός της ψαλίδας», τόνισε ο αλ-Ατίγια.

Στις 12:39' μ.μ., ώρα Ελλάδος, στο International Petroleum Exchange στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 26 σεντς φθάνοντας στα 27,59 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρούσε κατά 33 σεντς, στα 31,12 δολάρια το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα