Κλίμα ατονίας στη Ν. Υόρκη

Οι ασφάλειες σήκωσαν την Ευρώπη
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2003 00:01
UPD:06:45

ΟΙ ΜΕΤΟΧΙΚΕΣ τιμές στη Wall Street στηρίχθηκαν από τις ενθαρρυντικές προβλέψεις της κατασκευάστριας τσιπ Micron Technology και τα θετικά επενδυτικά σχόλια για τη Boeing.

H μετοχή της Boeing ενισχύθηκε 5,13%, από τη στιγμή που η Banc of America Securities αναβάθμισε την επενδυτική κατάταξη του αμερικανικού κολοσσού. Γενικότερα, όμως το κλίμα στην αγορά παρέμεινε υποτονικό και ο όγκος συναλλαγών περιορισμένος, ελλείψει σημαντικών οικονομικών στατιστικών στοιχείων. Το ενδιαφέρον επίσης των επενδυτών ήταν στραμμένο στην ομιλία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τζον Σνόου που επρόκειτο να εκφωνηθεί αργά χθες το βράδυ στην ιαπωνική εταιρεία της Νέας Υόρκης.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 74,89 μονάδες, ποσοστό 0,83%, φθάνοντας στις 9.054,89 μονάδες. Με άνοδο 23,70 μονάδων, ποσοστό 1,48%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.627,67 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, χάρη στα κέρδη του ασταθούς κλάδου των ασφαλειών, με επικεφαλής την Allianz μετά τις φημολογίες ότι σχεδιάζει να πωλήσει το τμήμα της Dresdner Bank, αλλά και το θετικό άνοιγμα της Wall Street. Η μετοχή της Allianz καθοδήγησε τα ευρωπαϊκά blue chip, καταγράφοντας κέρδη 7%.

Τα αποτελέσματα της Nokia έγιναν μάλλον ευνοϊκά από τις αγορές, δίδοντας ώθηση στις τηλεπικοινωνίες, αν και η μετοχή της ίδιας σημείωσε πτώση. Ο φινλανδικός κολοσσός προειδοποίησε ότι το τμήμα κινητών του θα παρουσιάσει μικρότερες πωλήσεις στο δεύτερο τρίμηνο, λόγω του ασθενούς δολαρίου και της εξάπλωσης του SARS.

Διατήρησε όμως το στόχο του για την κερδοφορία την ίδια περίοδο, προσδοκώντας ανάκαμψη από το τμήμα δικτύων. Οι μετοχές των ευρωπαϊκών κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel και Ericsson ενισχύθηκαν 3,3% και 3,6% αντίστοιχα, μετά την πτώση της Δευτέρας εξαιτίας της προειδοποίησης της Motorola.

Επίσης, η μετοχή της γερμανικής κατασκευάστριας επεξεργαστών Infineon ενισχύθηκε 5,1%, στηριζόμενη από την είδηση ότι η εταιρεία μαζί με την ΙΒΜ έκαναν ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή ενός νέου είδους επεξεργαστή μνήμης, που θα βοηθά τους υπολογιστές να ανοίγουν πιο γρήγορα.

Ανοδο σημείωσαν επίσης και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με κυρίαρχες τις BP, Shell και Total, μετά την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα 12 εβδομάδων εν όψει της σημερινής συνάντησης των υπουργών Πετρελαίου των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ.

Τέλος, στο Τόκιο, οι μετοχικές τιμές έκλεισαν με πτώση, καθώς επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών της Canon και άλλων μεγάλων εξαγωγών εταιρειών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα