Προς τα κάτω αναθεωρεί για την ανάπτυξη η ΕΚΤ

Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2003 11:48
UPD:12:14

Σε υποβάθμιση των προηγούμενων εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της ευρωζώνης προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τακτική έκθεσή της για την οικονομία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα http://www.ecb.int/pub/pdf/mb200306en.pdf .

Πιο αναλυτικά, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί μόλις κατά 0,4% έως 1% φέτος, ενώ το Δεκέμβριο η ΕΚΤ προέβλεπε ανάπτυξη 1,1%-2,1%. Για το 2004 η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα αναμένει επιτάχυνση των αναπτυξιακών ρυθμών στο 1,1% με 2,1%. Στην προηγούμενη εκτίμησή της έκανε λόγο για αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,9%-2,9% το 2004.

Η ΕΚΤ εκτιμά παράλληλα ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να υποχωρήσει μέχρι και το 0,7% στο επόμενο έτος, ενώ το Δεκέμβριο είχε ανακοινώσει ότι δεν αναμένει υποχώρησή του κάτω από το 1%.

Στη σημερινή του κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Βιμ Ντούιζενμπεργκ, δήλωσε ότι οι αρχικές προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης για το 2003 και το 2004 αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, καθώς η οικονομία παρέμεινε «πολύ εξασθενημένη» στο πρώτο εξάμηνο του 2003.

Επικαλούμενος την εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας και τις επιπτώσεις από την εξάπλωση του ιού SARS ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε επίσης ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για την οικονομία παραμένουν.

Ο κ. Ντούιζενμπεργκ ανέφερε επίσης ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σημαντικά, ενώ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα