Η Ν.Υ. φοβήθηκε την άνοδο

Φρέναρε η Ευρώπη
Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2003 00:01
UPD:06:53

ΦΟΒΟΙ πως η πρόσφατη αλματώδης άνοδος των τιμών δύσκολα μπορεί να συντηρηθεί, με δεδομένη την αστάθεια που παρουσιάζουν η οικονομία και τα εταιρικά κέρδη, πίεσαν το αμερικανικό χρηματιστήριο χαμηλότερα.

Αρκετοί επενδυτές, ακούγοντας τις προειδοποιήσεις αναλυτών, άρχισαν να νιώθουν άβολα βλέποντας το χρηματιστηριακό δείκτη Standard & Poor's 500 να ενισχύεται περισσότερο από 24% στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου όταν είχε υποχωρήσει στα χαμηλότερα της εξαετίας.

Ψυχολογικό όριο

Ο δείκτης σταμάτησε στο ψυχολογικά κρίσιμο επίπεδο των 1.000 μονάδων, με την αγορά να αντιδρά αρνητικά και στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η αμερικανική κυβέρνηση. Οι πιο δραστήριες μετοχές ήταν των General Electric (-3,2%), Morgan Stanley (-6%).

Με απώλειες 114,27 μονάδων, ποσοστό 1,23%, έκλεισε ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), φθάνοντας στις 9.179,53 μονάδες. Απώλειες 28,50 μονάδων, ποσοστό 1,70%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντς στις 1.648,64 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διέκοψαν απότομα την πολυήμερη ανοδική πορεία τους στα ψηλότερα επίπεδα του πενταμήνου καθώς τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και κάποιες δυσοίωνες εκτιμήσεις για τις προοπτικές των μετοχικών τιμών στο υπόλοιπο διάστημα του έτους, οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 1,6% και 1,4%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να υποχωρεί από το επίπεδο των 2500 μονάδων.

Στρατηγικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα χρηματιστήρια είναι ώριμα για διόρθωση έπειτα από τη θεαματική άνοδο της τάξης του 30% που κατέγραψε ο δείκτης των 300 μετοχών στο διάστημα από τα μέσα Μαρτίου, όταν είχε βρεθεί προσωρινά στα χαμηλότερα επίπεδα της εξαετίας.

Διίστανται οι απόψεις

Οι απόψεις, ωστόσο, διίστανται ως προς την έκταση της διόρθωσης των αγορών, με τους αισιόδοξους να επιμένουν πως η σταθερή βελτίωση των οικονομικών δεικτών προσφέρουν στήριγμα στις μετοχές και τους απαισιόδοξους να θεωρούν πως η παγκόσμια οικονομία παραμένει εύθραυστη.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες για τους δείκτες στα εθνικά χρηματιστήρια (-1,5% στο Παρίσι, -1,8% στο Λονδίνο, -1,5% στη Ζυρίχη και -1,9% στη Φραγκφούρτη).

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Swiss Re (-8,6%), Munich Re (-3,5%), Lufthansa, Cordiant (-40%), WPP (-4,8%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα