Heineken NV : Στάσιμη η πορεία της το α' εξάμηνο

Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2003 11:03
UPD:11:18

Στάσιμη παρέμεινε το πρώτο εξάμηνο του έτους η οικονομική ανάπτυξη της τρίτης σε μέγεθος ζυθοποιΐας στον κόσμο, Heineken NV, καθώς η γενικότερη δυσπραγία ανάγκασε στην μείωση της κατανάλωσης μπύρας.

Η ολλανδική εταιρεία βρίσκεται αντιμέτωπη με παράγοντες οι οποίοι επιδρούν αρνητικά στην κατανάλωση των προϊόντων της, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ. Οι πωλήσεις της υστερούν επίσης από τις προβλέψεις, μετά τη μείωση της κατανάλωσης μπύρας στις ΗΠΑ, την Ολλανδία και την Ελλάδα, τους πρώτους μήνες του έτους.

Η παραγωγός της μπύρας Heineken και της μαύρης Murphy, προέβλεψε τον Φεβρουάριο αύξηση των κερδών της για το σύνολο της χρήσης. Σημειώνεται, ότι τον Μάϊο, προχώρησε σε συμφωνία με την ανταγωνίστριά της, BBAG της Αυστρίας, αντί του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολ.) να επεκταθεί στις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης, διπλασιάζοντας της πωλήσεις του ισχυρότερου σήματος μπύρας έως το 2007 στην εν λόγω περιοχή.

Οι μετοχές της Heineken υποχώρησαν τρία ευρώ, ποσοστό 8,8%, φθάνοντας στα 31,06 ευρώ η μία, στις 9:34' π.μ. στο Αμστερνταμ, τοπική ώρα.

Η διοίκησή της επικαλέστηκε τον πόλεμο στο Ιράκ, την οικονομική κατάσταση και την επιδημία του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), παράγοντες οι οποίοι επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις της. Επίσης, αρνητικός παράγοντας για την πορεία της, αποτέλεσε και η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς και το κόστος της συνταξιοδότησης υπαλλήλων της, που μείωσαν τα κέρδη.

Μόνο η υποχώρηση του δολαρίου των ΗΠΑ έναντι του ευρώ, θα περικόψει 30 εκατ. ευρώ (34,8 εκατ. δολ.) από τα καθαρά κέρδη του 2003 της Heineken ή 10 εκατ. ευρώ περισσότερα από ό,τι αναμένετο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Albert Holtzappel, συμπληρώνοντας : «Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει αύξηση των κερδών το 2003. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι ιδιαίτερα σημαντικοί μήνες, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις για το σύνολο του έτους».

Η εταιρεία που εδρεύει στο Αμστερνταμ, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου στις 10 Σεπτεμβρίου. Η διοίκησή της απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τα καθαρά κέρδη στο σύνολο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα