Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε. : Θετική πορεία μετά τη συγχώνευση

Τρίτη, 01 Ιουλίου 2003 10:11

Η συγχώνευση της Αγροτικής Ασφαλιστικής με την Αγροτική Ζωής, δι' απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη, η ιδιαίτερα θετική πορεία και τα μελλοντικά επιχειρηματικά σχέδια της ενιαίας πλέον Αγροτικής Ασφαλιστικής Α.Ε., αποτέλεσαν το κύριο θέμα της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εταιρείας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες.

«Η Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε, με την στρατηγική επιλογή της συγχών ευσης, δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρείας Ιωάννης Παπανίκος, πέτυχε σε μια περίοδο εξαιρετικά δυσμενή για το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς και διεθνώς, να ισχυροποιήσει την κεφαλαιακή της θέση και να δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω μείωσης του κόστους και αύξησης της ανταγωνιστικότητάς της».

Παίρνοντας τον λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Τριαντάφυλλος Ε. Λυσιμάχου, ανέφερε, ότι η Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε., είναι μια νέα εταιρεία από πλευράς δομής και λειτουργίας, σύγχρονη, περισσότερο ανταγωνιστική, που θα έχει υψηλότερους στόχους ανάπτυξης και θα λειτουργεί με χαμηλότερο κόστος..

Πέρυσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διοίκησης, η Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε. :

* Αύξησε σημαντικά τα καθαρά ασφάλιστρά της, σε ποσοστό 17,6% εκ των οποίων, 24,4% ήταν η αύξηση των ασφαλίστρων των Γενικών Ασφαλίσεων και 8,7%. των ασφαλίστρων Ζωής.

Οι αυξήσεις αυτές ήταν σχεδόν διπλάσιες του μέσου όρου αύξησης της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και οδήγησε σε σημαντική αύξηση του μεριδίου αγοράς της εταιρείας, το οποίο ξεπερνάει το 6,2% από 5,7% που ήταν το 2001.

* Κάλυψε τρεις φορές, περίπου, περισσότερο από ότι προβλέπεται από το Νόμο, το περιθώριο φερεγγυότητάς της από τα ίδια κεφάλαια, αναδεικνύοντας την υψηλή φερεγγυότητα της εταιρείας.

* Αύξησε τα ίδια κεφάλαιά της, τα οποία ανέρχονται πλέον στα 97,150 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το μεγαλύτερο μεταξύ όλων των εισηγμένων εταιρειών του κλάδου.

* Αύξησε σε αριθμό το δίκτυο παραγωγής και βελτίωσε την ποιοτική του σύνθεση. Η παραγωγή του δικτύου πρακτόρων αυξήθηκε κατά 29%, ενώ το δίκτυο Bancassurance (υποκαταστημάτων ΑΤΕ) συμμετείχε με ποσοστό άνω του 61% στη νέα παραγωγή ασφαλειών ζωής. Το δίκτυο της εταιρείας βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς, τόσο από πλευράς παραγωγικότητας, όσο και από πλευράς επαγγελματισμού και ποιότητας στις πωλήσεις.

* Μείωσε τον δείκτη των γενικών εξόδων στο 28% των ασφαλίστρων έναντι 32,6% που ήταν το 2001.

* Παρουσίασε ζημία ποσού ύψους 25,6 εκ. ευρώ, λόγω του κόστυς της συγχώνευσης και των υψηλών προβλέψεων τις οποίες σχημάτισε η νέα εταιρεία, ως μια από τις πλέον υγιείς εταιρίες του κλάδου. Από το ποσό των 25,6 εκ. ευρώ τα 15,6 εκ. ευρώ αντιστοιχούν σε μετοχές της πρώην ΑΑΕΖΥ, τις οποίες κατείχε η ΑΕΕΓΑ και οι οποίες έπρεπε να ακυρωθούν διότι είχαν υπολογισθεί στην αποτίμηση της ΑΕΕΓΑ. Η ισχυρή κεφαλαιακή θέση της εταιρείας (καθαρή θέση 122 εκ. ευρώ πριν τον συμψηφισμό ) επιτρέπει τον συμψηφισμό του ποσού της ζημίας με τα ίδια κεφάλαια με σύγχρονη μείωση της ονομαστική αξίας της μετοχής κατά 0,88 ευρώ ανά μετοχή, κίνηση η οποία δεν θα επηρεάσει την οικονομική θέση της εταιρείας και η οποία έγινε δεκτή από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

* Η πορεία της μετοχής κινείται σε ψηλότερα επίπεδα τόσο σε σχέση με τον Κλαδικό όσο και με τον γενικό δείκτη του Χ.Α.

Ο κ. Λυσιμάχου αναφέρθηκε επίσης στο έργο των νέων Πληροφοριακών Συστημάτων Γενικών Ασφαλίσεων της εταιρείας. Το νέο S/W έχει, ήδη, τεθεί σε παραγωγική λειτουργία στους κλάδους Πυρός, Προσωπικών Ατυχημάτων, Αυτοκινήτων, Γεωργικών Ασφαλίσεων (Κτηνασφαλίσεων, Θερμοκηπίων) στις Κεντρικές Υπηρεσίες και στις Περιφερειακές Μονάδες, σε μεγάλα Πρακτορεία και μέσω internet στα δίκτυα για την προσφορά προς τον πελάτη και την τιμολόγηση.

Με την αναβάθμιση όλων των Μηχανογραφικών συστημάτων της η εταιρεία, ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμάται ότι διαθέτει το πιο προηγμένο πληροφοριακό σύστημα μεταξύ όλων των εταιριών της ασφαλιστικής αγοράς.

Η Αγροτική Ασφαλιστική έλαβε, το 2002, Πιστοποιητικό Συμμόρφωσης Συστήματος Ποιότητας, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001: 2000, το οποίο εφαρμόζεται στις ακόλουθες Υπηρεσιακές μονάδες: Υποδιεύθυνση Αγροτικών Ασφαλίσεων, Τμήμα Ασφαλίσεων Πληρωμάτων Πλοίων, Τμήμα Εκπαίδευσης.

Το 2003 για την Αγροτική Ασφαλιστική Α.Ε. θα είναι έτος σημαντικών επιτευγμάτων, καθώς αναμένεται:

* Η ολοκλήρωση της λειτουργικής συγχώνευσης με την εφαρμογή του νέου Οργανογράμματος.

* Η εφαρμογή του προγράμματος εθελουσίας εξόδου για τους υπαλλήλους της εταιρείας.

* Η προώθηση του επενδυτικού της προγράμματος που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της εταιρείας και θα την αναδείξει σε μια σύγχρονη, δυναμική και γρήγορα αναπτυσσόμενη επιχείρηση.

Ήδη, από τα αποτελέσματα του πενταμήνου Ιανουαρίου–Μαΐου του 2003 είναι εμφανής η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της εταιρείας:

* Τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν κατά 22,8%, (86.661.426 ευρώ έναντι 70.551.787 ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2001). Τα ασφάλιστρα στις γενικές ασφαλίσεις αυξήθηκαν κατά 13% (48.122.426 ευρώ έναντι 42.578.787 ευρώ) και τα ασφάλιστρα στις ασφαλίσεις ζωής αυξήθηκαν κατά 37,6% (38.489.000 ευρώ έναντι 27.973.000 ευρώ).

* Το μερίδιο αγοράς, με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, έχει αυξηθεί σε σχέση με το χρόνο που πέρασε.

* Τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν σε σχέση με το 2002.

Η γενική συνέλευση εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής:

1. Ιωάννη Παπανίκος, Υποδιοικητής ΑΤΕ, Πρόεδρος

2. Σωτήριος Σκανδάμης, Υποδιοικητής ΑΤΕ, Αντιπρόεδρος

3. Τριαντάφυλλος Ε.Λυσιμάχου Διευθύνων Σύμβουλος

4. Αθανάσιος Τσούμας, Μέλος

5. Ηλίας Μπέτσης, Μέλος

6. Γεώργιος Συκαμιάς, Μέλος

7. Νίκος Κέζος, Μέλος

8. Χαράλαμπος Καφύρας, Ανεξάρτητο Μέλος

9. Παύλος Παπαγιαννόπουλος, Ανεξάρτητο Μέλος



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα