Ελεγχος των ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων

Παρασκευή, 04 Ιουλίου 2003 15:51
UPD:21:28

Υψηλότερες των πραγματικών δαπανών δήλωσαν αρκετοί φορολογούμενοι που υπέβαλαν ηλεκτρονικά τις φορολογικές τους δηλώσεις, όπως προκύπτει από τον στατιστικό έλεγχο που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Από τον έλεγχο προέκυψαν τα ακόλουθα:

1. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των Δηλώσεων TAXISnet εμφανίζονται, κατά μέσο όρο και ως προς τις απόλυτες τιμές, υψηλότερα (10%) από τα εμφανιζόμενα στις χειρόγραφες Δηλώσεις. Επίσης παρατηρείται, μόνο στις Δηλώσεις TAXISnet, μια σημαντική αύξηση μεταξύ των ετών 2002-2003: 15,2% που δεν ακολουθεί την αύξηση των εισοδημάτων.

2. Οι δαπάνες για ασφάλιστρα ζωής, ατυχημάτων, ασθένειας εμφανίζονται, κατά μέσο όρο και ως προς τις απόλυτες τιμές, υψηλότερες κατά 14,3% από τις εμφανιζόμενες στις χειρόγραφες Δηλώσεις ενώ και πάλι παρατηρείται αύξηση (10-12%) μεταξύ των ετών 2002-2003.

3. Οι δαπάνες για Δωρεές, Χορηγίες, δάνεια, αγορά Η/Υ δεν παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις αντίστοιχες προς τις προαναφερόμενες και δεν προβληματίζουν.

4. Σε σχετικά μικρό ποσοστό Δηλώσεων TAXISnet παρατηρούνται μη συνήθη, σχετικά υψηλά, ποσοστά παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος από μισθούς και κυρίως από επαγγελματική δραστηριότητα.

5. Το ποσοστό των Δηλώσεων TAXISnet που παρουσιάζουν κατά την εκκαθάριση υψηλό πιστωτικό υπόλοιπο (μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ) είναι αντίστοιχο προς αυτό των χειρόγραφων Δηλώσεων.

6. Οι φορολογούμενοι TAXISnet δηλώνουν τα οχήματα ιδιοκτησίας τους ως τεκμήρια διαβίωσης, αλλά σε ποσοστό 10% των Δηλώσεων παρουσιάζονται αποκλίσεις των χαρακτηριστικών των οχημάτων (φορ. ίπποι, παλαιότητα) σε σχέση με τα στοιχεία του Αρχείου Οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ..

Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι οι διαπιστώσεις αυτές θα ληφθούν υπόψη κατά την διαμόρφωση των κριτηρίων επιλογής των Δηλώσεων για έλεγχο κατά το οικ. έτος 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα