Κλίμα ευφορίας στο Τόκιο

Πάνω από τις 10.000 μονάδες ενδοσυνεδριακά ο Nikkei
Τρίτη, 08 Ιουλίου 2003 09:56

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν και σήμερα οι ιαπωνικές μετοχές με το δείκτη Nikkei να ξεπερνάει ενδοσυνεδριακά το επίπεδο των 10.000 μονάδων, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2002.

Η διατήρηση του θετικού κλίματος αποδίδεται στη σημαντική χθεσινή άνοδο της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/08/709483.htm , καθώς και σε μία σειρά ενθαρρυντικών επιχειρηματικών και οικονομικών ειδήσεων.

Συγκεκριμένα, οι παραγγελίες μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 6,5% σε ετήσια βάση το Μάιο, ενώ οι αναλυτές σε έρευνα του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση κατά 1,3%.

Η Goldman Sachs αναθεώρησε χθες προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το ρυθμό ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας από το 0,3 % στο 0,8% για το τρέχον οικονομικό έτος και από το 0,4% στο 1,2% για το επόμενο. Ο ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, θα επιταχυνθεί προοδευτικά κατά το δεύτερο μισό του έτους, χάρη στην αναθέρμανση των εξαγωγών και την ανάκαμψη των επιχειρηματικών επενδύσεων.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Τοσιχίκο Φουκούι, δήλωσε ότι η ιαπωνική οικονομία προσπαθεί να βρει νέες κατευθύνσεις και εξέφρασε την προσδοκία του ότι σύντομα θα σταθεροποιηθεί.

«Οι προοπτικές της οικονομίας είναι ευοίωνες. Θα επιταχύνω την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο τη βελτίωση της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνιχίρο Κοϊζούμι κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Nikkei διέσπασε ενδοσυνεδριακά το επίπεδο των 10.000 μονάδων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal Europe, η Merrill Lynch & Co. αναβάθμισε τις ιαπωνικές μετοχές επικαλούμενη την αλλαγή του επιχειρηματικού κλίματος, την έξαρση αγοραστικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό και τη μείωση της ζήτησης ομολόγων http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/08/709544.htm .

«Οι ιαπωνικές μετοχές ήταν υποτιμημένες», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής κυβέρνησης. «Η υπέρβαση του ορίου των 10.000 μονάδων δείχνει ότι η αγορά αντιδρά θετικά στη βελτίωση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών», πρόσθεσε.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 1,06% και διαμορφώθηκε στις 9.898,72 μονάδες. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 10.027,6 μονάδες ξεπερνώντας για πρώτη φορά από τις 27 Αυγούστου 2002 το επίπεδο των 10.000 μονάδων.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 976,3 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,96%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή άνοδο του Nasdaq στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών.

Η μετοχή της εταιρείας ημιαγωγών Tokyo Electron σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο της τάξεως του 8,28%.

Χθες, τόσο η J.P. Morgan όσο και η Merrill Lynch αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη της Infineon, του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή επεξεργαστών στην Ευρώπη, κατά την επόμενη χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα