Δεύτερη μέρα διόρθωσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τετάρτη, 09 Ιουλίου 2003 18:59

ΑΠΩΛΕΙΕΣ κατέγραψαν και σήμερα οι γενικοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων με αρνητικούς πρωταγωνιστές τους κλάδους αυτοκινητοβιομηχανιών και ενέργειας.

Αφορμές για την εκδήλωση ρευστοποιήσεων αποτέλεσαν ορισμένα ανησυχητικά νέα από το χώρο των επιχειρήσεων και η υποχώρηση των χρηματιστηριακών δεικτών στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Παράλληλα, οι επενδυτές εμφανίζονται διστακτικοί να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, προτού διαμορφωθεί μία σαφέστερη εικόνα για τις επιδόσεις των εταιρειών στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

«Οι επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί σχετικά με τα εταιρικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου», δήλωσε σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο διαχειριστής κεφαλαίων της Frankfurt Trust.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.054,7 μονάδες μειωμένος κατά 0,46%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.139,93 μονάδες με απώλειες 1,20%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,61%, στις 3.324,05 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών. H Goldman Sachs υποβάθμισε σήμερα την αξιολόγησή της για τη μετοχή της Porsche σε “in line” (απόδοση ανάλογη της αγοράς) από “outperform” (απόδοση ανώτερη της αγοράς) επικαλούμενη την περιορισμένη – σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις- ζήτηση για το μοντέλο Cayenne της γερμανικής εταιρείας. Η μετοχική τιμή της Porsche υποχωρεί κατά 4,77%.

Πτωτικά κινήθηκαν στην πλειονότητά τους και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών με την ολλανδική ABN Amro να κλείνει μειωμένη κατά 2,64%. Η Deutsche Bank προχώρησε υποβάθμισε τη μετοχή της παραπάνω τράπεζας σε “hold” (διακράτηση) από “buy” (αγορά). Ωστόσο, αναθεώρησε την τιμή-στόχο στα 17 ευρώ από 15,9 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα.

Τέλος, σημαντικές απώλειες (27,76%) κατέγραψε η μετοχή της Logitech International. Η ελβετική εταιρεία κατασκευής περιφερειακών ηλεκτρονικών υπολογιστών απηύθυνε στους επενδυτές προειδοποίηση ότι τα αποτελέσματά της στο πρώτο τρίμηνο θα είναι κατώτερα από τις αρχικές προβλέψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα