Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 10 Ιουλίου 2003 10:39
UPD:11:00

ΜΙΚΡΗ πτώση σημειώνουν κατά τα πρώτα λεπτά των συναλλαγών οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Αρνητικά επιδρούν στην ψυχολογία των επενδυτών η χθεσινή πτώση της Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/10/715051.htm και τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου της Yahoo! τα οποία ήταν κατώτερα από τις προσδοκίες της αγοράς.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα κέρδη της αμερικανικής εταιρείας υπηρεσιών Διαδικτύου σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2002.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx των 50 blue chips έχει διαμορφωθεί στις 2.420,38 μονάδες μειωμένος κατά 0,11%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.123,08 μονάδες με απώλειες 0,54% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.307,53 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,45%.

Στο Λονδίνο αντιθέτως ο δείκτης FTSE 100 σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,07% έχοντας διαμορφωθεί στις 4.057,5 μονάδες.

Η μετοχή της Vodafone υποχωρεί κατά 0,42%. Η J.P. Morgan υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την παραπάνω μετοχή επικαλούμενη την αύξηση του ανταγωνισμού στο σύνολο των αγορών στις οποίες δραστηριοποιείται η βρετανική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Πιέσεις δέχονται επίσης οι κλάδοι τραπεζών και ενέργειας με τις μετοχές της γερμανικής HypoVereinsBank και της γαλλικής Total να υποχωρούν κατά 2,65% και 2,44% αντιστοίχως.

H μετοχή της Pechiney καταγράφει απώλειες της τάξεως του 1,31%. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, ο γαλλικός όμιλος αλουμινίου προσπαθώντας να αποκρούσει την επιθετική προσφορά εξαγοράς που υπέβαλε η καναδική Alcan, προσφορά που το διοικητικό συμβούλιο της Pechiney απέρριψε ως πολύ χαμηλή.

«Η τιμή -3,4 δισ. ευρώ- που προτείνεται από την Alcan είναι ξεκάθαρα ανεπαρκής, εάν λάβει κανείς υπόψη του το ενεργητικό της εταιρείας και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της αξίας», επισημαίνεται σε έγγραφο του διοικητικού συμβουλίου της Pechiney προς τους μετόχους.

Αντιθέτως, αξιόλογη άνοδο (2,14%) σημειώνει η μετοχή της Infineon Technologies. Η UBS προχώρησε σε αναβάθμιση της επενδυτικής της πρότασης για τη μετοχή της γερμανικής εταιρείας ημιαγωγών σε «αγορά» από «πώληση», ενώ αύξησε παράλληλα την τιμή-στόχο στα 17 ευρώ.

Οριακή άνοδο σημειώνει τέλος η μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault παρά την είδηση ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2003 οι πωλήσεις της μειώθηκαν κατά 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα.

Σε ό,τι αφορά τα νέα από το χώρο της οικονομίας, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο και κατά 1,0% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2002.

Σημειώνεται ότι σήμερα συνεδριάζει το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια του ευρώ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/07/10/715036.htm .

Αντιθέτως, διίστανται οι απόψεις για την απόφαση που θα λάβει η Τράπεζα της Αγγλίας. Σε έρευνα του Bloomberg, οι 26 από τους 39 ερωτηθέντες οικονομολόγους αναμένουν μείωση των επιτοκίων της στερλίνας στο τρίτο τρίμηνο, πιθανότατα τον Αύγουστο. Οι υπόλοιποι προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν κατά 0,25%, στο 3,50%, στη σημερινή συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας.

Η απόφασή της θα ανακοινωθεί στις 14:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ η ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένη για τις 14:45.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα