Εταιρική ευφορία στη Ν.Υ.

Κέρδη και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σάββατο, 12 Ιουλίου 2003 00:01

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές «διψούν» για καλά νέα από το εταιρικό μέτωπο. Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός πως η αγορά ανέκαμψε θεαματικά ακούγοντας την General Electric να ανακοινώνει μείωση 14% των κερδών του δεύτερου τριμήνου και τον πρόεδρό της να προβλέπει άνοδο 3-7% της κερδοφορίας φέτος.

Το επενδυτικό κλίμα βελτιώθηκε κι άλλο έπειτα από την αναβάθμιση της μετοχής της Home Depot. Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων εισέρχεται σε υψηλούς ρυθμούς την εβδομάδα που έρχεται και η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: IBM, Microsoft, Coca-Cola Co.

Οι μετοχές ασφαλειών και αυτοκινήτου οδήγησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σε ανάκαμψη στο τέλος της εβδομάδας, με τους επενδυτές να περιμένουν με αγωνία να ακούσουν καλά νέα από τα κέρδη του δεύτερου τρίμηνου που αρχίζει κανονικά το νέο επταήμερο.

«Η περίοδος αποτελεσμάτων αρχίζει ουσιαστικά και θα αποτελέσει σοβαρή δοκιμασία για τις αγορές», δήλωσε η Αναίς Φαράζ της Nomura Bank.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,27% και 1,4%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,6% σε εβδομαδιαία βάση.

Ο δείκτης παραμένει αμετάβλητος από την αρχή του έτους στα σημερινά επίπεδα, έχοντας ανακάμψει περίπου 26% από τα χαμηλά της εξαετίας στα οποία βρέθηκε προσωρινά στα μέσα Μαρτίου.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς εκτιμούν πως θα χρειασθούν καλά τριμηνιαία κέρδη και ισχυρότερες αποδείξεις οικονομικής ανάκαμψης για να οδηγήσουν τις μετοχές σε ψηλότερα επίπεδα και πάνω από τα σημερινά όρια διακύμανσης.

Σε γενικές γραμμές, το κλίμα που επικρατεί στις αγορές χαρακτηρίζεται εύθραυστο.

Ο τομέας ασφαλειών, βαρόμετρο για το επενδυτικό κλίμα λόγω της ευαισθησίας του στις τιμές των μετοχών, κέρδισε 2,6% με επικεφαλής τις μετοχές των Swiss Re (+4,3%), Munich Re (+4,5%), ING Groep (+4%), ενώ ακολούθησαν οι μετοχές των Renault (+13%), Acciona (+6,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα