«Προσπερνάει» την ύφεση η γερμανική οικονομία

Τρίτη, 15 Ιουλίου 2003 14:01

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έντεκα μηνών, ενισχύθηκε η εμπιστοσύνη των επενδυτών στις προοπτικές της υπ' αριθμόν ένα οικονομίας της ευρωζώνης προσθέτοντας στις ενδείξεις που παρέχουν πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ενδέχεται να επιταχυνθεί τους επόμενους μήνες.

Ο δείκτης «Οικονομικού Αισθήματος» για τη Γερμανία, μετά από έρευνα σε 311 αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές του Κέντρου για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Ερευνα ZEW του Μανχάϊμ, σημείωσε τον Ιούλιο σημαντική κατά 20,6 μονάδες άνοδο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ανερχόμενος στις 41,9 μονάδες από 21,3 μονάδες τον Ιούνιο. Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων έκαναν λόγο για άνοδο στις 24 μονάδες.

«Ο δείκτης παρέχει ένδειξη ότι η Γερμανία πρόκειται να αφήσει πίσω της την οικονομική ύφεση», επεσήμανε ο πρόεδρος του ινστιτούτου ZEW Δρ. Βόλφγκανγκ Φραντς.

Η άνοδος των τιμών των μετοχών και η διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, σε συνδυασμό με την πρόοδο που κατεγράφη στις συζητήσεις για τις μεταρρυθμίσεις συνέβαλαν στη δημιουργία κλίματος αισιοδοξίας.

Θετική επίδραση είχε και το τέλος της απεργίας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και η ελπίδα για επίτευξη συμφωνίας για μέτριες μισθολογικές αυξήσεις, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του γερμανικού ινστιτούτου.

Σημαντικά, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό, βελτιώθηκαν και οι προσδοκίες για τις προοπτικές της οικονομίας της ευρωζώνης : Ο σχετικός δείκτης σημείωσε τον Ιούλιο άνοδο κατά 12,5 μονάδες, ανερχόμενος στοις 50,5 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα