Το έλλειμμα προσγείωσε τη Ν.Υ.

Αγνόησαν τα θετικά νέα οι επενδυτές
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:43

Η ΕΙΔΗΣΗ πως το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα εκτιναχθεί στο οριακό επίπεδο των 455 δισ. δολαρίων φέτος, ξεπερνώντας κάθε πρόβλεψη της αγοράς, «γκρέμισε» το θετικό κλίμα που είχε προσπαθήσει να δημιουργήσει αρχικά ο Αλαν Γκρίνσπαν με τις αισιόδοξες δηλώσεις του για την πορεία της οικονομίας και την επιμονή του στην πολιτική του φθηνού χρήματος για όσο διάστημα χρειασθεί.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο ακολούθησε την πτώση των τιμών στην αγορά ομολόγων, διαχωρίζοντας τη θέση του από το δολάριο, που κέρδισε έδαφος λόγω της προοπτικής ταχύτερης ανάπτυξης των ΗΠΑ έναντι της Ευρώπης.

Οι Αμερικανοί επενδυτές αγνόησαν επίσης τις ανακοινώσεις θετικών αποτελεσμάτων κερδών από τράπεζες και εταιρείες μέσων ενημέρωσης.

Απώλειες 48,18 μονάδων, ποσοστό 0,52%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), φθάνοντας στις 9.128,97 μονάδες. Με απώλειες 1,61 μονάδας, ποσοστό 0,09%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.753,21 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άλλαξαν κατεύθυνση, για να κλείσουν με μικρές απώλειες τη χθεσινή ημέρα, καθώς αρκετοί επενδυτές επέλεξαν να ρευστοποιήσουν κέρδη προηγούμενων ημερών, αγνοώντας την προσπάθεια του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ να προσφέρει στηρίγματα στις αγορές, αλλά και την άνοδο των μετοχών του τομέα ασφαλειών για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,7% και 0,5%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να παραμένει πάνω από τις 2.500 μονάδες.

Με την ευρωπαϊκή οικονομία να δείχνει ελάχιστα σημάδια ανάκαμψης, οι επενδυτές ελπίζουν σε ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας που θα τονώσει τα εταιρικά κέρδη και θα δικαιώσει τη θεαματική άνοδο των μετοχικών τιμών από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα μέσα Μαρτίου στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα του έτους.

Η είδηση πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «ψαλίδισε» κι άλλο τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία στο μηδέν φέτος και 1,5% το 2004, επηρέασαν αρνητικά το επενδυτικό κλίμα.

Οι μετοχές ασφαλειών διατηρούνται σε ανοδική πορεία, αντανακλώντας την ανακούφιση των επενδυτών για τον αντίκτυπο της χρηματιστηριακής κούρσας στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών. Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές των: Aegon (+3%), Philips Electronics (+1%), Ericsson (+5,9%), AstraZeneca (-4%), Hennes & Mauritz (-5%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα