Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2003 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Kyocera Corp. και άλλων εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο της κινητής τελεφωνίας, μετά την ανακοίνωση της Motorola Inc., ότι οι πωλήσεις της μειώθηκαν, λόγω της υποχώρησης της ζήτησης στην Ασία.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στις 9.663,07 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Απώλειες σε ποσοστό 0,7%, σημείωνε ο Topix, φθάνοντας στις 948,27 μονάδες, με τις μετοχές των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών να αποτελούν περισσότερο από το 1/4 των συνολικών απωλειών του δείκτη.

«Τα κέρδη της Motorola ανάγκασαν μερίδα επενδυτών να αποφύγει τις αγορές μετοχών», ανέφερε ο Yoshihisa Okamoto, ο οποίος διαχειρίζεται 1,8 δισ. δολ. σε μετοχές με την Fuji Investment Management Co., συμπληρώνοντας : «Κάποιοι από τους επενδυτές προσπαθούν να «κλειδώσουν» τα κέρδη τους, εν αναμονή και άλλων στοιχείων που θα δείξουν ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας».

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE αναρριχήθηκε κατά 1,1%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα φέτος. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της China Steel Corp. και άλλων μεταλλουργιών, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Commercial Times», το οποίο ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης των τιμών των μετάλλων, λόγω της ζήτησής τους από την Κίνα.

Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 σημείωνε απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο πέντε ημερών. Στη Ν. Ζηλανδία απώλειες 0,8% σημείωνε ο δείκτης NZSX 50.

Ολοι οι άλλοι δείκτες στην Ασία κινούντο πτωτικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Κίνα, όπου εμφάνιζαν ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα