Με απώλειες Ν.Υ. και Ευρώπη

Πλήγμα τα εταιρικά αποτελέσματα
Τρίτη, 22 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:32

ΠΤΩΣΗ κατέγραψε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τις μετοχές τεχνολογίας να επηρεάζονται σημαντικά από την προειδοποίηση του κατασκευαστή εκτυπωτών Lexmark International για την κερδοφορία του και τα αποθαρρυντικά επενδυτικά σχόλια για τη Motorola.

Η μετοχή της Motorola έχασε 3,4% της αξίας της, από τη στιγμή που η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε την επενδυτική αξιολόγησή της για τον αμερικανικό κολοσσό. Οι επενδυτές έσπευσαν χθες να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους μετά το ράλι της Παρασκευής, καθώς έχουν υιοθετήσει ιδιαίτερα επιφυλακτική στάση εν όψει των συνεχιζόμενων ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 91,46 μονάδες, ποσοστό 1,00%, φθάνοντας στις 9.096,69 μονάδες. Με απώλειες 27,09 μονάδων, ποσοστό 1,59%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.681,41 μονάδες.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου οδήγησαν σε αρνητικό πρόσημο τις μετοχικές τιμές, με τη γερμανική Volkswagen και τη DaimlerChrysler να δέχονται το χειρότερο πλήγμα, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει το εξασθενημένο δολάριο στα κέρδη τους στην Ευρωζώνη.

Η DaimlerChrysler ανακοινώνει τα αποτελέσματά της την Πέμπτη και η VW την Παρασκευή, με πολλούς αναλυτές να προβλέπουν ότι οι κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες θα παρουσιάσουν χαμηλότερα κέρδη, καθώς το ασθενέστερο δολάριο έρχεται να προστεθεί στις ανησυχίες για μείωση της ζήτησης για αυτοκίνητα.

Οι μετοχές της DaimlerChrysler και VW υποχώρησαν 3,3% η καθεμία, ενώ της Renault κατά 2,2%. Ερευνα του Reuters αναφέρει ότι η DaimlerChrysler θα παρουσιάσει μείωση των λειτουργικών κερδών της κατά 83% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 υποχώρησε 0,93%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 1,6%. Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο υποχώρησε 0,7%, ο δείκτης DAX στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,5%, ενώ ο DAX στη Φρανκφούρτη έχασε 2,3% της αξίας του. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επηρεάστηκαν επίσης και από την πτώση στην αμερικανική αγορά.

Πτωτικά κινήθηκε επίσης και ο τεχνολογικός τομέας. Επενδυτές ανησυχούν ότι τα αποτελέσματα μεγάλων ονομάτων όπως Infineon, STMicroelectronics και Siemens που θα ανακοινωθούν προς το τέλος της εβδομάδας δεν θα δικαιολογήσουν το πρόσφατο ράλι.

Η γερμανική εταιρεία λογισμικού SAP και ο γαλλικός όμιλος τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Alcatel ευθύνονται επίσης και αυτές για την πτώση της αγοράς, με τις μετοχές τους να συνεχίζουν την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα