Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 22 Ιουλίου 2003 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών κατασκευής εξαρτημάτων chip, όπως της Advantest Corp. και της Tokyo Electron Ltd., μετά την ανακοίνωση της ανταγωνίστριάς τους, Novellus Systems Inc., ότι η πίεση των πελατών για μείωση των τιμών, περιόρισε τα κέρδη της.

«Οι τιμές των μετοχών πρέπει να υποχωρήσουν για να αιτιολογήσουν τα βασικά στοιχεία των κατασκευαστών εξαρτημάτων chip στην Ιαπωνία», ανέφερε ο Yoji Takeda, ο οποίος διαχειρίζεται 35 δισ. δολ. διεθνώς σε μετοχές με την RBC Investment Management (Asia) Ltd.

Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,9%, φθάνοντας στις 9.439,46 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο δείκτης, έχασε συνολικά ποσοστό 5,5%, μετά το ράλι στα υψηλότερα επίπεδα και σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών, στις 9 Ιουλίου. Ο Topix έχανε ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στις 927,40 μονάδες. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές της Ιαπωνίας, λόγω εθνικής εορτής.

Αλλού στην Ασία, στην Ταϊβάν ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 0,7%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές που σχετίζονται με τον κλάδο των memory chip, όπως της Nanya Technology Corp. και της Powerchip Semiconductor Corp., καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί για την άνοδο των τιμών οι οποίες θα αυξήσουν τα κέρδη τους.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε κέρδη για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών ημερών, σε ποσοστό 0,3%.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχωρούσε κατά 0,6%, μετά την ανακοίνωση για τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ, η οποία αύξησε την ανησυχία ότι η πρόσφατη άνοδος των αγορών δεν είναι σταθερή. Οι μετοχές της News Corp., που πραγματοποιεί τα 3?4 των πωλήσεών της στις ΗΠΑ, οδηγούσαν την πτώση. Στη Ν. Ζηλανδία ο δείκτης NZSX 50 έχανε ποσοστό 0,5%.

Απώλειες για τέταρτη συνεχή ημέρα σημείωναν οι τιμές των μετοχών στη Σιγκαπούρη, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί του ερχόμενους μήνες, κάτι το οποίο αύξησε τις ανησυχίες για την τοπική οικονομία, η οποία θα καθυστερήσει να ανακάμψει.

Οι δείκτες στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, τις Φιλιππινες και την Ταϊβάν κινούντο ανοδικά, τη στιγμή που οι αντίστοιχοι στη Μαλαισία και τη Ν. Ζηλανδία σημείωναν απώλειες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα