Γενική ευφορία στη Ν. Υόρκη

Θετικά σημάδια για τη συνέχεια στην Ευρώπη
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2003 00:01
UPD:06:43

AΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τα blue chip να ανακάμπτουν από τις αρχικές ζημίες.

Ο τομέας υψηλής τεχνολογίας στηρίχθηκε από τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της Texas Instruments, ενώ γενικότερα ευφορία στην αγορά προκάλεσαν και οι φήμες ότι δύο από τους γιους του Σαντάμ Χουσεΐν βρέθηκαν νεκροί μετά από συμπλοκή με αμερικανικά στρατεύματα.

Χρηματιστές ανέφεραν επίσης ότι η πτώση της αγοράς την προηγούμενη εβδομάδα προσείλκυσε αρκετούς αγοραστές, ενώ η ικανότητα του Standard & Poor's 500 να διαπεράσει το φράγμα των 975 μονάδων προσέφερε στους επενδυτές ακόμη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Η μετοχή της Texas Instrument ενισχύθηκε 8%, μετά την ανακοίνωση ότι οι τριμηνιαίες πωλήσεις και κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 61,76 μονάδες, ποσοστό 0,68%, φθάνοντας στις 9.158,45 μονάδες. Με άνοδο 24,69 μονάδων, ποσοστό 1,47%, κέρδισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.706,10 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα blue chip σημείωσαν άνοδο, καθώς τα αποτελέσματα από τον εταιρικό τομέα ικανοποίησαν τους επενδυτές, αν και οι μετοχές από τον ασφαλιστικό τομέα κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανέφεραν ότι κατασκευαστές ημιαγωγών και εξοπλισμού επεξεργαστών ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα τις μετοχές τεχνολογίας, μετά από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα των Texas Instruments και Infineon.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε 0,5%, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατά 0,71%. Ο δείκτης DJ Stoxx του τεχνολογικού τομέα ενισχύθηκε 1,2%, με το γαλλο-αμερικανικό όμιλο λογισμικού Business Objects και την ολλανδική ASML να καθοδηγούν τις ανοδικές τάσεις. Η μετοχή της Philips ενισχύθηκε 2,91%, της Nokia κατά 2,5% και της STMicroelectronics κατά 1,84%.

Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,88%, ο δείκτης DAX στη Γερμανία κατά 0,97%, ενώ ο δείκτης CAC στη Γαλλία κατά 0,38%. «Ολα τα σημάδια είναι θετικά. Κανείς όμως δεν αναμένει ότι οι αγορές θα παρατείνουν το ράλι μετά τα τέλη Ιουλίου», αναφέρουν αναλυτές της αγοράς.

Γενικότερα οι εταιρείες έχουν επιτύχει τους στόχους τους για το δεύτερο τρίμηνο, όμως η περαιτέρω άνοδος των μετοχών θα εξαρτηθεί από την ενίσχυση των κεφαλαιουχικών δαπανών και τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές.

EΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα