Ανακούφιση στη Νέα Υόρκη

Υποχώρησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σάββατο, 26 Ιουλίου 2003 00:01

AΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, καθώς οι Αμερικανοί επενδυτές ανακουφίστηκαν από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τις παραγγελίες διαρκών αγαθών και τις πωλήσεις νέων κατοικιών, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι τάσεις ρευστοποίησης των τελευταίων ημερών.

Οι παραγγελίες μεταποιημένων αγαθών αυξήθηκαν τον Ιούνιο με τον ταχύτερο ρυθμό στη διάρκεια του τελευταίου πενταμήνου. Ωστόσο, το κλίμα στην αμερικανική αγορά εξακολουθεί να επηρεάζεται από τις επιφυλακτικές προβλέψεις κολοσσών από το χώρο της τεχνολογίας, περιλαμβανομένης της JDS Uniphase και της KLA-Tencor.

Στην Ευρώπη, οι μετοχικές τιμές έκλεισαν με πτώση, μετά από μία ιδιαίτερα ταραχώδη εβδομάδα ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων. Οι μετοχές του πετρελαϊκού και φαρμακευτικού τομέα πυροδότησαν απώλειες στην αγορά, μετά την υποβάθμιση της Royal Dutch/Shell από τη Lehman Brothers, ενώ οι φαρμακοβιομηχανίες υποκινούμενες από τη Sanofi-Synthelabo επλήγησαν από την κορυφαία εταιρεία του χώρου, τη Pfizer, η οποία ανακοίνωσε καθαρές τριμηνιαίες ζημίες.

Ωστόσο, τα ενθαρρυντικά στοιχεία από βιομηχανικούς ομίλους όπως Siemens, DaimlerChrysler και Roche ενωρίτερα την εβδομάδα, βοήθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να κλείσουν την εβδομάδα σε σταθερά επίπεδα. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip υποχώρησε χθες 0,9%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 0,5%, παραμένοντας σε επίπεδα 27% υψηλότερα από τα χαμηλά εξαετίας των μέσων Μαρτίου.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 υποχώρησε 1,7%, καθώς ο δείκτης CAC του Παρισιού και DAX της Φρανκφούρτης υποχώρησαν 1,5% και 1,3% αντίστοιχα. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε ελαφρώς κατά 0,4%.

Στρατηγικοί αναλυτές εκτιμούν η απουσία ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης σε συνδυασμό με τις επιφυλακτικές προοπτικές που εξακολουθούν να έχουν πολλές εταιρείες περιορίζει τη δυναμική ανόδου της αγοράς, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να παραμένουν «εγκλωβισμένοι» σε στενά πλαίσια διακύμανσης στο άμεσο μέλλον.

Πτωτικά κινήθηκαν επίσης και οι μετοχές της γαλλικής Carrefour και της γερμανικής Metro, από τη στιγμή που η Credit Suisse First Boston υποβάθμισε τις συστάσεις της για τις μετοχές των δύο εταιρειών.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα