Ασιατικά Χρηματιστήρια

Δευτέρα, 28 Ιουλίου 2003 07:02

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Matsushita Electric Industrial Co. και της LG Electronics Inc., μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά και για τις νέες κατοικίες, που έδειξαν αύξηση της ανάπτυξης στη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

«Οι εξαγωγικές εταιρείες κινούνται ανοδικά καθώς υπάρχει αισιοδοξία για τη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία θα τονώσει τις πωλήσεις τους», ανέφερε ο Hideo Ueki, ο οποίος διαχειρίζεται 378 δισ. δολ. διεθνώς σε μετοχές με την UBS Asset Management (Japan) Ltd., στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Προς το τέλος του έτους θα πρέπει να δούμε τη ζήτηση να αυξάνεται για μετοχές εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ». Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφέρει πού έχει επενδύσει τα κεφάλαιά του.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 1,3%, φθάνοντας στις 9.770,09 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 1,1%, φθάνοντας στις 955,82 μονάδες. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε κατά 1,7%, σημειώνοντας κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Οι ΗΠΑ απορροφούν περίπου το 1/3 των ιαπωνικών εξαγωγών και περίπου το 1/5 της Ν. Κορέας.

Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TWSE κέρδιζε ποσοστό 1,3%. Τα υψηλότερα κέρδη σημείωναν οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. Ο δείκτης Stratis Times στη Σιγκαπούρη, κέρδιζε ποσοστό 0,9%. Σημαντικά κέρδη σημείωναν οι μετοχές της DBS Group Holdings Ltd., καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί ότι η ζήτηση για τα αγαθά που εξάγει η νήσος θα αυξηθεί.

Σημαντική υποχώρηση σημείωσαν οι μετοχές στις Φιλιππίνες, μετά την εξέγερση μερίδας στρατιωτικών, αναζοπυρώνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τη φθορά και την πολιτική ρευστότητα.

Οι δείκτες στην Κίνα και τη Μαλαισία κινούντο πτωτικά, τη στιγμή που όλοι οι άλλοι στην περιφέρεια σημείωναν κέρδη.

Οι παραγγελίες των ΗΠΑ για διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως κομπιούτερ, αυτοκίνητα και άλλα που παράγονται στην Ασία, αυξήθηκαν κατά 2,1% τον Ιούνιο και οι πωλήσεις νέων κατοικιών αυξήθηκαν σε ποσοστό 4,7%, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ τον Ιούνιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα