Ιαπωνία : Στα χαμηλότερα επίπεδα η ανεργία τον Ιούνιο

Τρίτη, 29 Ιουλίου 2003 07:03

Υποχώρηση, για πρώτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, σημείωσε τον Ιούνιο η ανεργία στην Ιαπωνία, ενώ οι δαπάνες των καταναλωτών εμφάνισαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου δύο δεκαετιών, σημάδια ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση.

Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 5,3% από 5,4% που ήταν τον Μάϊο, καθώς τον περασμένο μήνα προστέθηκαν 470.000 νέες θέσεις εργασίας στη χώρα. Οι καταναλωτικές δαπάνες των μισθωτών αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 4,8% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Μάϊο, εποχιακώς προσαρμοσμένες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 1984, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία στο Τόκυο.

Η εταιρεία Yahoo Japan Corp. και άλλες εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών προχώρησαν στην πρόσληψη υπαλλήλων, σημάδι ότι ο κλάδος των υπηρεσιών Internet αυξάνονται. Η εμπιστοσύνη στην αγορά εργασίας αυξάνει τις δαπάνες των καταναλωτών, οι οποίοι συμβάλλουν κατά το ήμισυ στην οικονομία, βοηθώντας την Ιαπωνία να αποφύγει την τέταρτη κατά σειρά ύφεση σε χρονικό διάστημα 12 ετών, επισημαίνουν οικονομικοί αναλυτές.

«Κάνουμε προσλήψεις σε όλους τους τομείς», ανέφερε ο Masanori Satake, εκπρόσωπος της Yahoo, συμπληρώνοντας : «Με την αύξηση του αριθμού των χρηστών Internet, σχεδιάζουμε να προσλάβουμε περισσότερους υπαλλήλους και φέτος».

Τα κέρδη της Yahoo στην Ιαπωνία υπερδιπλασιάστηκαν το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουνίου. Το προσωπικό της αυξήθηκε κατά 49%, στους 775 υπαλλήλους πέρυσι, προκειμένου να ανταποκριθεί στή ζήτηση των υπηρεσιών Internet.

Οι εταιρείες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, εταιρείες κοινής ωφελείας και παροχής υπηρεσιών υγείας αύξησαν το προσωπικό τους τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα