Το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου αναγραφής ενδεικτικών τιμών σε όλα τα είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως συμβαίνει με το εμφιαλωμένο νερό, τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομίας, σε μία προσπάθεια να συγκρατηθεί η τάση ανατιμήσεων και οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό, οι οποίες εκτιμάται ότι είναι καταλυτικές και τον μήνα Ιούλιο.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), ο πληθωρισμός κινείται τον Ιούλιο στα ίδια επίπεδα με τον Ιούνιο, δηλαδή στο 3,8%, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές οπωροκηπευτικών, αλλά και ορισμένων άλλων ειδών καθημερινής κατανάλωσης και συγκεκριμένα τα αναψυκτικά, τους χυμούς, τα αλκοολούχα ποτά και τους καφέδες.
Ο προβληματισμός των οικονομικών υπουργείων εντείνεται από τα διαπιστωμένα κρούσματα κερδοσκοπίας στην αγορά υγρών καυσίμων, αλλά και τις ανατιμητικές τάσεις, σε μία σειρά υπηρεσιών.
Σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης στην αγορά υγρών καυσίμων, διαπιστώνονται αποκλίσεις στην τιμή πώλησης της βενζίνης έως και επτά λεπτά. Υψηλότερες τιμές καταγράφονται στους νομούς Ρεθύμνης, Λασιθίου, Χανίων, Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Ηρακλείου, Ιωαννίνων, Αρτας, Κέρκυρας και Χίου.
Το υπουργείο κάλεσε τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων, να ακολουθήσουν ενιαίο τρόπο τιμολόγησης σε όλη τη χώρα, ενώ, προκειμένου να διευκολύνει τους καταναλωτές, θα δίνει από σήμερα στη δημοσιότητα, τα τρία φθηνότερα πρατήρια, στις πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων.
Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να βρίσκουν τα εν λόγω πρατήρια, μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης.