Νέοι όροι για τη διακίνηση των επιδοτούμενων προϊόντων

Τετάρτη, 06 Αυγούστου 2003 17:07

Νέους όρους και προϋποθέσεις για τη διακίνηση και εμπορία προϊόντων τα οποία εντάσσονται σε προγράμματα επιδότησης, θεσμοθετεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Η αγορανομική διάταξη που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο προβλέπει ότι στα περισσότερα από τα νησιά του Αιγαίου η διακίνηση προϊόντων όπως σιτάρι και ζωοτροφές, θα γίνεται υπό τις εξής προϋποθέσεις:

- Επί των τιμολογίων αγοραπωλησίας που εκδίδονται μετά τη χορήγηση πιστοποιητικού ενίσχυσης, θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη «επιδοτείται από την Ε.Ε.» ανεξάρτητα από τον αριθμό των φορέων εμπορίας που παρεμβαίνουν κατά τη διακίνηση των προϊόντων αυτών. Η εν λόγω ένδειξη θα απεικονίζεται σε όλα τα φύλλα των τιμολογίων.

- Σε κάθε τιμολόγιο αγοραπωλησίας δεν επιτρέπεται η αναγραφή επιδοτούμενων προϊόντων με όμοια μη επιδοτούμενα, με όμοια άσχετα επιδότησης, ή με προϊόντα που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης.

- Ο δικαιούχος της οικονομικής ενίσχυσης είναι υποχρεωμένος επί των τιμολογίων πώλησης που εκδίδει, να αναγράφει με την μορφή αφαιρετέου εσόδου την αξία της επιδότησης πριν από τον υπολογισμό του ΦΠΑ.

- Πέρα του δικαιούχου οικονομικής ενίσχυσης ο τρίτος που εμπορεύεται και διακινεί τα εν λόγω προϊόντα, υποχρεούται επί των τιμολογίων πώλησης να αναγράφει εκτός των άλλων και τη φράση «από την αξία έχει αφαιρεθεί το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης χ ευρώ».

- Ανάλογα με το προϊόν κάθε παραστατικό που συνοδεύει τα εν λόγω προϊόντα θα πρέπει να αναφέρει «επιδοτείται από την Ε.Ε.» καθώς και την ομάδα στην οποία ανήκει το εκάστοτε νησί.

- Οι εμπορικές επιχειρήσεις (χονδρέμποροι και λιανοπωλητές) που εδρεύουν στα νησιά των τριών ομάδων όπου διακινούνται τα εν λόγω προϊόντα υποχρεούνται με την εξάντληση των υφιστάμενων αποθεμάτων να διαθέτουν τα προϊόντα αυτά προς πώλησης όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των επιχειρήσεων και να τα εκθέτουν σε ιδιαίτερους χώρους πώλησης στους οποίους θα πρέπει να αναρτούν πινακίδα η οποία με κεφαλαία γράμματα να αναφέρει «επιδοτείται από την Ε.Ε. – αξία επιδότησης χ ευρώ, πωλείται προς ψ ευρώ».

- Οι εμπορικές επιχειρήσεις που προμηθεύονται τα επιδοτούμενα προϊόντα θα πρέπει να διαθέτουν τα μεταποιημένα είδη παραγωγής τους αποκλειστικά και μόνο στο νησιά τους ή σε νησιά που ανήκουν στην ίδια ομάδα. Θα πρέπει επίσης μέχρι την εξάντληση των αποθεμάτων τους να τα προσφέρουν όλες τις ώρες και μέρες λειτουργίας του καταστήματος και καθ’ όλη τη διάρκεια πώλησής του να μην τα εκθέτουν ταυτόχρονα με άλλα, μη επιδοτούμενα ή με διαφορετική επιδότηση, προϊόντα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα