Αμετάβλητα τα επιτόκια του δολαρίου

Τρίτη, 12 Αυγούστου 2003 21:15
UPD:21:23

ΜΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ οικονομικά στοιχεία να δείχνουν ότι έχει αρχίσει να πνέει ένας ελαφρύς άνεμος στα «πανιά» της αμερικανικής οικονομίας, τα στελέχη της Φέντεραλ Ριζέρβ που συνεδρίασαν σήμερα, άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια, ως ανέμεναν και οι αναλυτές.

Ετσι, τα βραχυχρόνια επιτόκια, που χρησιμοποιούνται για τα overnight δάνεια μεταξύ των τραπεζών, παρέμειναν στο 1%.

H Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed προειδοποίησε εκ νέου για τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, και ανακοίνωσε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για αρκετό χρονικό διάστημα.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την κατανάλωση, αλλά ανησυχία για την αγορά εργασίας, που παραμένει αδύναμη.

Η οικονομία κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 2,4% σε ετήσια βάση στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ σημειώθηκε άνοδος και στις δαπάνες των επιχειρήσεων για εγκαταστάσεις και εξοπλισμό.

Ωστόσο, τον οικονομικό ορίζοντα σκιάζει η κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε μεν στο 6,2% τον περασμένο μήνα, αλλά χάθηκαν 44.000 θέσεις εργασίας.

Η Federal Reserve δεν θα προχωρήσει σε αύξηση των διατραπεζικών επιτοκίων ως το δεύτερο εξάμηνο του 2004 ή τις αρχές του 2005, προβλέπει έρευνα σε οικονομολόγους 16 τραπεζών που θεωρούνται βασικοί διαπραγματευτές της Fed, και την οποία δημοσιεύει το πρακτορείο Bloomberg.

«Θα χρειαστεί ένα τεράστιο κύμα οικονομικής ανάπτυξης για να προκαλέσει μια διατηρήσιμη άνοδο του πληθωρισμού», λέει ο Στίβεν Γουίτινγκ, οικονομολόγος στη Citigroup στη Νέα Υόρκη. «Μόνον το γεγονός ότι η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης δεν σημαίνει ότι χρειάζεται προληπτική δράση κατά του πληθωρισμού».

Η Citigroup μετέθεσε την περίοδο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed κατά έναν χρόνο αργότερα, στο πρώτο τρίμηνο του 2005, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του 2004.

Η Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς της Fed μείωσε τα επιτόκια 13 φορές από τον Ιανουάριο του 2001, συνολικά κατά 5,5%, στην προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης και αποσόβησης του αντιπληθωρισμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα