Υποτονικότητα και αναμονή

Κέρδη για τις ευρωπαϊκές αγορές
Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:09:12

Η ΔΕΣΜΕΥΣΗ της Φέντεραλ Ριζέρβ για φθηνό χρήμα μακροπρόθεσμα δεν συγκίνησε τους Αμερικανούς επενδυτές, που αντέδρασαν υποτονικά στο περιεχόμενο της ανακοίνωσης που συνόδευε την αναμενόμενη απόφαση για αμετάβλητη νομισματική πολιτική.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1958, ύστερα από 13 μειώσεις επιτοκίων από τις αρχές του 2001, με βασικό στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Νομίζω πως η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να 'τρομάξει' τις αγορές περισσότερο. Νομίζω πως το μήνυμα που ήθελε να μεταδώσει ήταν πως ο κίνδυνος αντιπληθωριστικών πιέσεων παραμένει, παρ' όλο που βελτιώνονται οι οικονομικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν για πολύ καιρό σε χαμηλά επίπεδα, οπότε θεωρώ πως οι συστάσεις της Fed ήταν ευνοϊκές», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Πίτερ Καρντίγιο, στρατηγικός αναλυτής στης Global Partners Securities.

Ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 9.310,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 1,01% και ο Nasdaq στις 1.687,01 μονάδες με κέρδη 1,53%.

Με οδηγό τις μετοχές του τομέα ασφαλειών, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη τη χθεσινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός πως οι όγκοι συναλλαγών παρέμειναν χαμηλοί, ενώ και οι επενδυτές εμφανίσθηκαν διστακτικοί περιμένοντας τις αποφάσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,6% και 0,7%, αντίστοιχα, με το δεύτερο δείκτη να βρίσκεται μια ανάσα πριν από το φράγμα των 2.500.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς με ανακούφιση επισημαίνουν ότι η απότομη διόρθωση που πολλοί είχαν προβλέψει τον Ιούλιο τελικά δεν υλοποιήθηκε και τώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές αρχίζουν να βλέπουν περαιτέρω ενίσχυση των αγορών, καθώς βελτιώνονται, σταδιακά, τα οικονομικά δεδομένα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

«Πιστεύουμε πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας θετικής περιόδου, η οποία θα μοιάζει περισσότερο με την περίοδο των αρχών του 1990 και όχι με τη μαζική κούρσα των τελών της προηγούμενης δεκαετίας» ανέφερε η Μικαέλα Μαρκούσεν, της SG Assets Management.

Η πλειονότητα των αναλυτών πιστεύει πως το ουσιαστικό βήμα προς τα επάνω θα γίνει το Σεπτέμβριο, όταν οι αγορές θα έχουν επιστρέψει σε κανονική λειτουργία, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές των επενδυτών.

Οι μετοχές που ξεχώρισαν ήταν των: Axa (+3,8%), Allianz (+3,4%), ING Groep (+1%), Infineon (+3,9%), STMicroelectronics (+2,2%), BSkyB (-2%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα