Αισιοδοξία στις ευρωπαϊκές αγορές

Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2003 19:03
UPD:19:08

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης οι ευρωπαϊκές μετοχές με το δείκτη Dow Jones Stoxx 600 να σημειώνει νέο ρεκόρ έτους.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν ορισμένα ενθαρρυντικά εταιρικά αποτελέσματα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, το ανοδικό άνοιγμα των χρηματιστηρίων στη Νέα Υόρκη http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/18/799573.htm καθώς και η διάχυτη αισιοδοξία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή των αμερικανικών βιομηχανιών αυξήθηκε τον Ιούλιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε περισσότερο απ΄ ό,τι προέβλεπαν οι αναλυτές, ενώ οι νέες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας διατηρήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα κάτω από το επίπεδο των 400.000.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου Μίσιγκαν αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση στις 91 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 90,9 μονάδων τον Ιούλιο. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη, στις 16:45 (ώρα Ελλάδος).

«Οι επενδυτές αγοράζουν μετοχές προσβλέποντας στο σενάριο της αμερικανικής ανάκαμψης, το οποίο πιστεύω ότι θα επιβεβαιωθεί», δήλωσε ο Ντάνιελ Μπιρτς, της λονδρέζικης χρηματιστηριακής Execution. «Εκτιμώ ότι η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί», πρόσθεσε.

Θετικό αντίκτυπο στην πορεία των ευρωπαϊκών μετοχών είχε και η σημαντική εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/18/799478.htm , γεγονός το οποίο ευνοεί τους ευρωπαίους εξαγωγείς. Στις 18:29 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο είχε διαμορφωθεί στα 1,1159 δολάρια έναντι 1,1254 δολαρίων αργά το απόγευμα της Παρασκευής.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 4.272,10 μονάδες αυξημένος κατά 0,58%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.301,08 μονάδες με κέρδη 0,67% και στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 5.167,4 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,59%.

Περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX ενισχύεται κατά 1,07% έχοντας φθάσει τις 3.480,91 μονάδες.

Σημαντική άνοδο, πάνω από 8%, σημείωσε η μετοχή της ABB. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Wall Street Journal Europe, η ελβετική εταιρεία μηχανημάτων βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των στοιχείων ενεργητικού, στον τομέα πετρελαίου, φυσικού αερίου και πετροχημικών σε κονσόρτσιουμ με επικεφαλής της J. P. Morgan Partners, αντί ενός δισ. δολαρίων.

Αξιόλογα κέρδη (10,83%) κατέγραψε επίσης η μετοχή της Swiss Air Lines, η οποία μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση σε ό,τι αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για τη διαμόρφωση της μελλοντικής της στρατηγικής.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες που επικαλείται η WSJ http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/08/18/798285.htm , η British Airways ενδιαφέρεται να αποκτήσει πλειοψηφικό μερίδιο στη Swiss, τη στιγμή που η γερμανική Lufthansa εποφθαλμιά την εξαγορά του αερομεταφορέα.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των ασφαλειών με τη μετοχή της γαλλικής Axa να κλείνει ενισχυμένη κατά 2%. Η μετοχή της ολλανδικής ING κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,6%.

Στον αντίποδα, πτώση 1,35% σημείωσε η μετοχή της Vivendi, καθώς η ανταπόκριση στη δημοπρασία για τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δραστηριότητες του γαλλικού ομίλου ΜΜΕ δεν ήταν η αναμενόμενη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα