Αναπτέρωση ελπίδων για... ράλι

Ο δείκτης Standard & Poor's 500 ξεπέρασε το όριο των 1.000 μονάδων
Τετάρτη, 20 Αυγούστου 2003 00:01
UPD:06:45

Η «ΛΑΧΤΑΡΑ» των Αμερικανών επενδυτών για περισσότερα περί ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας «εγκλωβίζει» τους βασικούς δείκτες της Wall Street σε στενά όρια διακύμανσης, ξεπέρασαν όμως το ψυχολογικό όριο αντίστασης, αναπτερώνοντας τις ελπίδες για μεγαλύτερη διάρκεια του πρόσφατου χρηματιστηριακού «ράλι».

Το κλίμα στη Wall Street ήταν ιδιαίτερα θετικό, αφότου ο δείκτης Standard & Poor's 500 ξεπέρασε το όριο των 1.000 μονάδων. Από την άλλη πλευρά όμως, τα μικτά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες έκαναν πιο επιφυλακτικούς τους συναλλασσομένους, με τη διστακτικότητά τους να «αποτυπώνεται» στην πορεία του Dow Jones και του Nasdaq, που ουσιαστικά παρέμεναν αμετάβλητοι σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 16,45 μονάδες, ποσοστό 0,17%, φθάνοντας στις 9.428,90 μονάδες. Με άνοδο 21,62 μονάδων, ποσοστό 1,24%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.761,11 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, για ένατη διαδοχική συνεδρίαση, στον απόηχο των προσδοκιών πως η οικονομική ανάκαμψη που σκιαγραφούν τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία θα επιτρέψει στις επιχειρήσεις να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους.

Η μετοχή της Nokia -του μεγαλύτερου κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων στον κόσμο- ενισχύθηκε κατά 4,8%, αφότου η Deutsche Bank αναθεώρησε προς τα πάνω την τιμή-στόχο για τη μετοχή της φινλανδικής εταιρείας.

Αλλά και η μετοχή της ανταγωνίστριας Ericsson κατέγραψε ανοδική πορεία, αφότου η σουηδική εταιρεία εξασφάλισε νέες παραγγελίες για εξοπλισμό τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Αλλά και από το «μέτωπο» των εξελίξεων στην οικονομία τα νέα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του γερμανικού ινστιτούτου ZEW ενισχύθηκε τον Αύγουστο, για όγδοο διαδοχικό μήνα, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η άνοδο του δείκτη αναπτερώνει τις ελπίδες πως τα δύσκολα ίσως να έχουν παρέλθει για τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη. «Είναι ξεκάθαρο πως οι οικονομικές ενδείξεις που λαμβάνουμε τον τελευταίο καιρό υπερβαίνουν τις προσδοκίες μας... αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ αλλά και για την Ευρώπη, όπως υποδεικνύει ο δείκτης του ινστιτούτου ZEW», τονίζει ο Ρίτσαρντ Τσάμπιον, αναλυτής της Pavilion Asset Management.

Στη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurotop 300 ήταν ενισχυμένος κατά 0,2%, «φλερτάροντας» με τα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές Δεκεμβρίου. O δείκτης DJ Euro Stoxx 50 κατέγραφε οριακά κέρδη, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά τις 2.584 μονάδες.

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα