Τέταρτη διαδοχική άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 21 Αυγούστου 2003 11:43

ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση έκλεισαν σήμερα οι ιαπωνικοί δείκτες εν μέσω προσδοκιών ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας θα συμβάλουν στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών και στη βελτίωση των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Και οι 20 αναλυτές που έλαβαν μέρος στην τελευταία έρευνα του πρακτορείου Reuters αναθεωρούν σημαντικά προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους για το ιαπωνικό ΑΕΠ για το οικονομικό έτος που λήγει το Μάρτιο του 2004. Η μέση πρόβλεψη είναι 1,4%, έναντι προγενεστέρων εκτιμήσεων για αύξηση κατά περίπου 0,2%.

«Μέχρι προσφάτως, οι περισσότερες απόψεις για την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας ήταν εξαιρετικά απαισιόδοξες, τώρα όμως βλέπουμε καλύτερες ενδείξεις» τονίζει ο Μαμόρου Γιαμαζάκι, της Barclays Capital, ο οποίος προβλέπει αύξηση 1,6% έναντι 0,6% προηγουμένως και για το 2004/05 ρυθμό ανάπτυξης 1,5% έναντι προηγουμένων εκτιμήσεων για συρρίκνωση 0,3%.

Παράλληλα, αισιόδοξοι εμφανίζονται οι αναλυτές για τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα σχετικά με την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, του σημαντικότερου εμπορικού εταίρου της Ιαπωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδόματος ανεργίας εκτιμάται ότι παρέμειναν κάτω από το επίπεδο των 400.000 για πέμπτο διαδοχικό επταήμερο, ενώ ο δείκτης των βασικών οικονομικών δεικτών αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 0,4% τον Ιούλιο έναντι ανόδου 0,1% τον Ιούνιο.

Η αισιοδοξία για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έδωσε ώθηση στις μετοχές των ιαπώνων εξαγωγέων με τη μετοχή της Toyota να κλείνει με κέρδη της τάξεως του 3%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε και ο κλάδος των τραπεζών. Ο τίτλος της Mizuho Financial ενισχύθηκε κατά 7,81%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν επίσης οι μετοχές των μεταλλουργιών μετά τα θετικά σχόλια της Nikko Citigroup για τις προοπτικές του κλάδου. Η μετοχική τιμή της Nippon Steel κέρδισε 6,13%.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 70,63 μονάδες ή 0,69% κλείνοντας στις 10.326,69 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 15 Ιουλίου 2002. Σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε την Τέταρτη, η Deutsche Securities εκτιμά ότι ο παραπάνω δείκτης θα φθάσει τις 10.500 μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.009,58 μονάδες αυξημένος κατά 0,85%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα